Društvo

Italijanski kulturni centar – kutak italijanske kulture u Crnoj Gori

Italijanski kulturni centar u Crnoj Gori je otvoren 2004. godine, u početku kao ogranak Italijanskog instituta u Beogradu, a nakon što je Crna Gora dobila nezavisnost, pretvorio se u samostalnu nevladinu organizaciju pod imenom CULT.IT.
Italijanski kulturni centar – kutak italijanske kulture u Crnoj Gori
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centra su za Portal Analitika podsjetili da su nastali kako bi se zadovoljila “glad za italijanskim” koji je prisutan u Crnoj Gori. “Naime, dovoljno je pitati bilo koga Crnogorca zašto želi da nauči italijanski jezik pa će većina odgovoriti da je to zato što mu se dopada,  jer je melodičan. I zaista, italijanski jezik već duže vrijeme je jedan od najpopularnijih stranih jezika u Crnoj Gori”, kaže Tereza Albano, koja predaje i na katedri za italijanski jezik na Filozofskom fakutetu u Nikšiću.

U ovom “italijanskom kutku”, kursevi se organizuju dva puta godišnje, odnosno u proljećnom i zimskom periodu. Nastava se osniva na takozvanom komunikativnom pristupu koji polaznike kurseva usmjerava da svoja znanja koriste prije svega pri usmenom izražavanju uz upotrebu originalnih materijala koji pružaju kako jezička, tako i sveobuhvatna znanja o italijanskom govornom području. U stvari nastava predstavlja mnogo više od samog kursa jezika.  Časovi su prije svega prava oaza dobrog raspoloženja pa se nastavnici i polaznici u izuzetno dinamičnoj atmosferi druže, stičući nove prijatelje, a istovremeno i nova znanja.

2102kc2

Pri sastavljanju nastavnog programa nastoji se pronaći ravnoteža između korisnog i zabavnog, efikasnog i interesantnog kroz teme koje su prisutne u svakodnevnom životu (porodica, škola, posao, putovanja, muzika, film, kuhinja, itd), kako bi polaznici mogli da koriste italijanski jezik u različitim situacijama.

Italijanski kulturni centar realizuje i kurseve italijanskog u organizaciji Kancelarije izaslanika odbrane Republike Italije u korist pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore imajući u vidu planirane kurseve i obuke u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Italije.

Kako svake godine brojni đaci iz srednje škole odlaze da studiraju u Italiju, Centar im pruža informacije o samom upisu i mogućnost spremanja za polaganje prijemnog ispita iz italijanskog koji je, skoro na svakom fakultetu, uslov prilikom upisa.

Svi uslovi (termini, broj časova, cijena) se posebno dogovaraju i prilagođavaju željama i potrebama polaznika.

2102kc3

Pored nastave italijanskog jezika, cilj Italijanskog kulturnog centra je i promovisanje italijanske kulturne baštine u njenim različitim formama. To radi putem organizovanja i različitih kulturnih manifestacija koje imaju za cilj da pomognu susret i dijalog između kulturne stvarnosti Crne Gore i Italije.

Osim redovnih kurseva italijanskog jezika, CULT.IT organizuje i kursevi crnogorskog jezika za Italijane.

Za informacije: antennapg@t-com.me

Portal Analitika