Svijet

Brisel i Grčka dogovorili nacrt teksta sporazuma

Ministri finansija Grčke i ostalih članica eurozone skicirali su zajednički nacrt teksta koji bi mogao da posluži kao osnova za sporazum koji bi omogućio nastavak finansijske podrške EU Atini, javlja Rojters. Nacrt teksta tek treba da bude predstavljen na sastanku svih 19 ministara finansija eurozone.
Brisel i Grčka dogovorili nacrt teksta sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Grčke Aleksis Cipras zatražio je danas od predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska da bude spreman da sazove samit na nivou EU u nedjelju, ukoliko ministri na današnjem vanrednom sastanku eurogrupe ne budu uspjeli da dogovore nastavak programa međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi objavio je na Tviteru da eurogrupa ostvaruje napredak na današnjim pregovorima u Briselu o nastavku programa međunarodne finansijske pomoći Grčkoj. Tusk je, u međuvremenu, odbacio predlog Ciprasa da sazove samit lidera EU u nedjelju ukoliko eurogrupa danas ne postigne dogovor o pomoći Grčkoj, ali je spreman da to učini u bliskoj budućnosti ukoliko bude neophodno.

Stav Tuska Rojtersu je prenio neimenovani evropski zvaničnik, dodajući da je prije sazivanja samita na nivou EU potrebno da budu iscrpljene sve opcije na nivou eurogrupe.

Drugi zvaničnik EU izjavio je da predsjednik eurogrupe Jerun Dajselblum trenutno svim učesnicima sastanka predstavlja nacrt teksta koji su ministri finansija Grčke i ostalih članica eurozone skicirali, a koji bi mogao da posluži kao osnova za sporazum koji bi omogućio nastavak finansijske podrške EU Atini. Rojters navodi da nacrt teksta predviđa da Atina do ponedjeljka predstavi mjere koje planira da sprovede.

Grčki mediji, pak, javljaju da se u Briselu pregovara o četvoromjesečnom programu pomoći za Grčku, koji ne bi uključivao mjere štednje. Atina bi se, međutim, obavezala da neće preduzimati jednostrane korake kao što su podizanje minimalne plate ili zaštita od prinudne naplate potraživanja obezbjeđenih hipotekom u slučajevima u kojima je riječ o jedinom domu.

(akter.co.rs) 

Portal Analitika