Region

Skupština Srbije uskoro o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe

Podpredsjednik udruženja “Lekalizacija Srbije” i direktor bolnice “Sveti Sava” u Beogradu dr Milan Savić predao je danas Ministarstvu zdravlja zvaničan zahtjev tog udruženja za izmjenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije. Srpski političari kažu za Telegraf da ovu inicijativu treba podržati, tako da postoji velika vjerovatnoća da će se upotreba kanabisa legalizovati i u Srbiji.
Skupština Srbije uskoro o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da ima povjerenje u Ministarstvo zdravlja i da će podržati njihovu odluku.

– Kao diplomirani mašinski inžinjer nisam mnogo upućen u tu oblast, ali imam mnogo povjerenja u ministra Lončara i u medicinsku struku, tako da šta god da struka odluči podržaću – rekao je Babić.

Uoči podnošenja zahtjeva ministar zdravlja Zlatibor Lončar podržao je inicijativu za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

– Za sve što daje rezultate u liječenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno je da nećemo bježati od nečega što daje rezultate. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo sve građane da upoznamo o čemu se radi – rekao je ministar zdravlja ranije za “Blic”.

Sa ministrom zdravlja mišljenje dijeli i bivša predsjednica Odbora za zdravlje, doktorka po profesiji Slavica Đukić Dejanović.

– Sve što može olakšati muku i bol pacijenata, a što je u zakonom predviđenoj proceduri podržavam i podržaću, kao ljekar i kao čovjek. Dokazano je da marihuana može imati aplikativno dejstvo za neke bolesti i u određenim dozama, tako da je i to dokaz da je pravilno doziranje lijek, a pogrešno droga. Sve što je bezbjedno, a ima pozitivan efekat na liječenje podržaću – rekla je funkcionerka SPS-a.

Takođe, prije 12 dana je u foajeu Kulturnog centra u Jagodini održana tribina na temu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, kojoj je prisustvovao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Dešavanja po pitanju inicijative i zahtjeva za legalizaciju prati i funkcionerka SNS-a Katarina Rakić, koja tvrdi da je, ipak, najbolje sačekati zvaničan stav Ministarstva zdravlja prije konačnog definisanja stava o podršci legalizaciji.

– Upoznata sam sa inicijativom koja je pokrenuta u proteklom periodu, kao i sa argumentima kojima se udruženje vodi. Nije lako nositi se sa teškim oboljenjima poput Parkinsonove bolesti, multipl skleroze i raka. Međutim, pitanje je jako osjetljivo i neophodno je sačekati zvaničan stav ministarstva zdravlja koje donosi odluku isključivo na osnovu ozbiljne studije istraživanja. Mislim da će tada biti jasnija slika o primjeni kanabisa u medicinske svrhe, kao i moj lični stav – rekla je Rakić.

I ministarka državne uprave Kori Udovički vjeruje u nauku.

– Ne treba miješati predrasude i nauku. Nauka je pokazala određene rezultate, i to treba poštovati – rekla je ministarka Udovički.

(telegraf.rs)

Portal Analitika