NATO

Pokrenut projekat „Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena”

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Uprava policije u saradnji sa Saveznim Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije su juče predstavili tvining projekat „Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena”. Ceremonija otvaranja projekta, zajedno sa pres konferencijom je održana u EU info centru u Podgorici.
Pokrenut projekat „Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena”
Portal AnalitikaIzvor

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da će Crna Gora, kako bi postala dio šengenskog prostora, morati da preuzme odgovornost za kontrolisanje spoljne granice ove oblasti, kao i za izdavanje Šengen viza.

"Crna Gora će morati da efikasno sarađuje sa drugim državama Šengena kako bi se održao visok nivo sigurnosti nakon što se ukinu unutrašnje granice. Takođe, moraće da primijeni šengenska pravila i da koristi šengenski informacioni sistem“, istakao je on.

Drobnič je rekao da je pridruživanje Šengen prostoru zahtjevan proces, i da je Evropska unija posvećena pružanju neophodne podrške.

„Ovaj tvining projekat je primjer toga. Kroz njega ćemo podržati usklađivanje zakonodavnog i regulatornog okvira sa pravnom tekovinom Šengena, ali i poboljšati granične kontrole. Projekat će takođe pružiti podršku sprečavanju i identifikovanju prekograničnog kriminala. Partnerstvo između Crne Gore, Austrije i Slovenije u realizaciji ovog tvining projekta je ključno sa aspekta učenja iz neposrednih iskustava Šengen država,“ kazao je Drobnič.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević je rekao da projekat predstavlja važan korak naprijed u implementaciji mjera predviđenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24, posebno u podoblastima povezanim sa spoljnim granicama i Šengenom.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Leitner kazala je da je Evropska unija obezbijedila milion eura za ovaj projekat.

“Naš projekat je zamišljen kao gradnja kuće, planovi rada su već na stolu, graditelji su zasukali rukave i spremni su da počnu sa radom,” rekla je Mikl-Leitner.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Andrej Špenga rekao je da je njegova zemlja zadužena za dvije komponente projekta- usvajanje i implementaciju Šengenskog akcionog plana i snaženje kapaciteta granične policije u cilju izvođenja analize rizika.

Portal Analitika