Politika

LEKIĆ: Prelazna Vlada ne bi zaustavila NATO integracije

Vlada narodnog jedinstva ne bi zaustavila NATO integracije, naprotiv, čak bismo imali veće izglede da dobijemo pozivnicu, uvjeren je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Gostujući u emisiji "Živa istina" autora Darka Šukovića, Lekić je kazao da spokojno čeka odluku SDP-a u ponedjeljak, ali im obećava korektan i partnerski odnos ukoliko, kako kaže, pokažu hrabrost. Lekić uvjerava da je inicijativa za formiranje prelazne Vlade ozbiljna i dobronamjerna.
LEKIĆ: Prelazna Vlada ne bi zaustavila NATO integracije
Portal AnalitikaIzvor

Upitan kakav odgovor socijaldemokrata, koji su ključni za njeno formiranje, očekuje u ponedjeljak, Lekić odgovara da mirno čeka odluku.

"Mi smo naše uradili, ako se to odbije preuzima se odgovornost. Spokojan sam i nemam nikakvu dramu hoće li odgovor biti ovakav ili onakav. Bolje bi bilo da bude pozitivan, ali ako bude i negativan primićemo k znanju i građani će to vidjeti. Nek ostanu da malo tumače u koalicionom zagrljaju gdje je 800 miliona eura iscurilo iz KAP-a" istakao je Lekić.

Komentarišući izjave koje su proteklih dana dolazile iz Nove i odgovarajući na pitanje šta je bila platforma opozicije za sastanak sa SDP-om kada je posrijedi NATO, lider fronta je jasan- Vlada narodnog jedinstva nema pravo niti bi zaustavila NATO integracije.

"S obzirom da bismo imali ambiciju mislimo da bismo postigli ono što bi se moglo za godinu dana, ne totalni preokret ali konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, paradoksalno, ali bi ta prelazna Vlada sa DF-om na neki način možda stvorila veće izglede da stigne pozivnica a da se odlučuje na demokratski način na referendumu. Te izjave nijesu najsrećinije i ja se distanciram od njih, one ne doprinose jačanju fronta i ako se nastave može svaki subjekat da izađe iz fronta, mogu i ja da izađem. Dakle, nijesu najsrećnije, ali nijesu po meni bitne u odnosu na ozbiljnu inicijativu koja je u toku", ocijenio je Lekić.

Na pitanje uvjeriti SDP da opoziciji nijesu potrebni samo dok, preko njih, "ne izvuku tepih ispod nogu" DPS-u, Lekić je kazao da bi SDP, "ukoliko bi oni prihvatili partnerski odnos i pokazali određenu hrabrost, koja nekako, čini mi se, kao da im u određenom momentu nedostaje", bili partner koji bi bio uvažen uprkos prošlosti i ranijim iskustvima.

-Tako da nema taktike, oštro se distanciram prema tom scenariju, a to nije ni moj stil, da bih se upustio da koristim nekoga a onda "zdravo i ne zanimaš me". Naprotiv, cijenio bih to i zadržao jedan korektan odnos- kaže Lekić.

Komentarišući sve češće pozive na proteste kao jedini način da se smijeni vlast, Lekić kaže da vjeruje da će se narodni bunt desiti, te da su protesti legitimni, ali poručuje da moraju biti dobro organizovani. Kako kaže, o protestima treba manje pričati a više raditi.

"Dao sam doprinos kroz osmišljavanje. Protesti su potencijalni, ali u smislu neke apriorne odluke ili datuma, toga nema i meni nije poznato", naveo je Lekić.

Lekić je prokomentarisao izjavu Andrije Mandića, lidera Nove, da je bez Srba istorija Crne Gore "prazna ljuštura":

-Nijesam saglasan sa tim, poštujući njegovo pravo da on to tako vidi. Ne mislim da je crnogorska istorija ljuštura bez srpske, jugoslovenske, američke ili ruske. Ima svoju autentičnost i ja imam dubok respekt prema njoj",  poručio je Lekić.

Lekić je u "Živoj istini" govorio i o prekomponovanju opozicije, o tome da li grupa medija već mjesecima priprema teren za veliko prepakivanje opozicije, mejlu koji je Koča Pavlović navodno poslao rukovodstvu PzP-a, a prokomentarisao je i neodazivanje manjinskih partija na razgovore o prelaznoj Vladi. 

Portal Analitika