Kužina

Kako djeluje đumbir

Đumbir sadrži gingerol koji mu daje ljutkasti i rezak ukus. Uz vitamine B6 i C, kao i kalcijum i magnezijum, ova biljka ima snažne adute kojima se probila na vrh liste naših omiljenih prirodnih ljekova...
Kako djeluje đumbir
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprječava grčeve.

Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.

Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima anti-zapaljensko, kao i anti-kancerogeno dejstvo.

Takođe, đumbir sprječava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog djelovanja koristi i kod liječenja alergija. Liječenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate liječenja na konvencionalan način. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemoterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osjećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta prije obroka.

Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primjer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte koren đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osjetićete lagano peckanje.

Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami procijeniti zbog osjećaja peckanja.Narendajte đumbir u med i "začinite" s dvije kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osjetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lijek i ima jako malo negativnih posljedica. Naravno, u svemu treba biti umjeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju ljekove za razrjeđivanje krvi.

Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu. Đumbir je djelotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbjegli neželjene posljedice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posljedica od đumbira u prahu.

Izvor: she.hr; foto: stvarukusa.rs

Portal Analitika