Politika

RADUNOVIĆ: Srbi nijesu gosti u Crnoj Gori, već državotvorni narod

Želimo da se sintagma "drugih manjinskih nacionalnih zajednica", zamijeni sintagmom "drugih nacionalnih zajednica". Mislim da je ovo još jedan pokušaj DPS-a i SDP-a da se gurnemo u status nacionalne manjine i da se predstavimo kao gosti u Crnoj Gori a ne kao svoji na svome – kazao je poslanik DF-a i Nove Slaven Radunović objašnjavajući motive zbog kojih su on, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović podnijeli amandman na Prijedloga zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji je danas na dnevnom redu crnogorske skupštine.
RADUNOVIĆ: Srbi nijesu gosti u Crnoj Gori, već državotvorni narod
Portal AnalitikaIzvor

“Kroz vijekove smo uobličavali  državni, kulturni, vjerski i svaki drugi habitus Crne Gore”, smatraju predlagači amandmana na, po njima, sporni član 3 Zakona koji sada glasi:

 “Etalon nacionalnih simbola iz stava 1 nacionalnih simbola utvrđuje svojom odlukom savjet manjinskih naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice na način utvrđen statutom savjeta”.

- Želimo da Srbima bude priznat status koji zaslužuju. Srbi ne mogu biti nacionalna manjina, a cilj ovog Zakona i jeste da se Srbima nametne taj status  – kazao je Radunović Portalu Analitika.

Usvajanjem ovog amandmana, kako smatraju predlagači, otvorio bi se prostor da se srpski narod prizna kao državotvorni.

Radunović objašnjava da im se nudi  mogućnost upotrebe nacionalnih simbola na osnovu manjinskog statusa i to po izboru Savjeta manjinskog srpskog naroda, što oni ne žele.

Drugim amandmanom koji su podnijeli poslanici DF-a traže da se u Predlog zakona unese stav da su “u slučaju srpskog naroda, njegovi nacionalni simboli, grb i zastava, identični grbu i zastavi Knjaževine Crne Gore, propisanim članovima 38 i 39 njenog Ustava iz 1905. godine".

U obrazloženju se navodi da srpski narod u Crnoj Gori "koji je kroz vjekove njenog trajanja većinski uobličavao njen državni, kulturni, vjerski i svaki drugi habitus, ne pristaje i nikad se neće pomiriti sa manjinskim statusom koji mu pokušava nametnuti režim".

Neophodno je, kako smatraju u DF-u, ukazati na činjenicu da je formirani Srpski nacionalni savjet rezultat političke igre režima i pojedinaca koji se neovlašćeno i kroz falsifikate pokušavaju predstaviti kao legitimni zastupnici srpskog naroda u Crnoj Gori.

 

B.K.

 

Portal Analitika