Zanimljivosti

Savjeti oftalmologa za siguran rad na računaru

Nakon nekoliko sati rada za računarom mnogi ljudi osjećaju prenapregnutost u očima koju prate osjećaj suvoće, peckanje, pa i glavobolja.
Savjeti oftalmologa za siguran rad na računaru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dobra je vijest da se oči ne mogu umoriti, ali to nipošto ne znači da im predugim gledanjem u računar ne činimo štetu, piše 24sata.hr.

Pravilno podesite monitor računara

Kako biste izbjegli suvoću i osjećaj prenapregnutosti očiju, monitor računara postavite tako da na njega gledate odozgo.

Promijenite fokus

Svakih sat vremena ustanite i prošetajte, pogledajte na nekoliko minuta kroz prozor, kako biste se vratili prirodnom ritmu treptanja i vlaženja oka.

Pravila za prepisivanje

Ako prepisujete djelove sa papira u tekst na računaru, nemojte ga držati na stolu, nego ga podignite u visini ekrana. Tako će se oči manje naprezati.

Odsjaj

Rasvjeta u prostoriji i odraz svjetla u ekranu među najčešćim su uzrocima migrena. Svjetlo bi trebalo da pada odozgo. Ako to nije moguće, podesite svjetlo ekrana.

Glava boli zbog gladi

Ako zaboravljate na ručak tokom radnog vremena, i glad može biti okidač za glavobolju. Imajte pri ruci barem suvo voće i orašaste plodove.

Odmaknite monitor

Ponekad glavobolju možete izbjeći tako da samo - udaljite monitor. Ako možete dodirnuti monitor, on je preblizu, što može izazvati naprezanje očiju.

24sata.hr

Portal Analitika