Sci/Tech

“Fotošop” slavi 25 rođendan! (VIDEO)

Iako su savršeno dotjerani fotomodeli prva asocijacija na „Fotošop“, postoji mnogo, mnogo toga što ovaj program nudi, a na to nas podjseća i "Adobe" sa svojim kreativnim video-zapisom povodom 25. rođendana „Fotošopa“.
“Fotošop” slavi 25 rođendan! (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Video-klip koji traje jedan minut, dizajniran je od strane "Goodby, Silverstein & Partners" i biće objavljen u nedjelju na 87. dodjeli Oskara, prenosi sajt Adweek.

Aleks Amado, kreativni direktor kompanije "Adobe", rekao je da 25. rođendan Fotošopa predstavlja veliku prekretnicu za kompaniju.

„Fotošop se koristi u svemu što vidimo i dodirujemo, svakoj reklami koju smo pogledali, svakoj fotografiji koja je objavljena, sve do printa na majicama, bilborda, industrijskog dizajna i filmova“, istakao je Amado.

„Ovaj video predstavlja zahvalnost svim kreativnim ljudima koji su koristili Fotošop i koji su nam pomogli da napredujemo i stvorimo nešto novo i bolje.“

„I želimo da izazovemo nove kreativne generacije dizajnera, umjetnika, fotografa i reditelja, da sanjaju više, a mi ćemo im pomoći da te snove dostignu“, dodao je Amado.

Još je objasnio da ovaj video-zapis predstavlja mnogo više od obične prezentacije: „Kada bismo samo montirali slike, to bi onda bila samo prezentacija sa muzikom u pozadini“.

„Željeli smo da toj prezentaciji dodamo više kretanja i akcije, i na ovaj način smo predstavili različite stvari koje se događaju slikama kada dizajneri rade na njima.“

Amado je kritikovao i lošu stranu upotrebe Fotošopa, u smislu stvaranja nerealne slike ljudskog tijela. „Ljudi koriste Fotošop na nevjerovatne načine u svrhu umjetnosti i komercijale, dizajna, astronomije, medicine“, rekao je.

„Koristi se i u svrhe specijalnih efekata, ali takođe i u rješavanju zločina. Ne sviđa nam se kada se koristi u negativne svrhe, i ne podržavamo to. Ali, vjerujemo da korišćenje Fotošopa u dobre svrhe svakako prevazilazi svaki izazov.“

Suvlasnik kompanije "Goodby, Silverstein & Partners", Rič Silverstajn, rekao je da je konačno došlo vrijeme da Fotošop dobije svoju rođendansku žurku.

„Fotošop ne služi samo za dotjerivanje fotografija poznatih osoba, to je program koji pomaže kreativnosti da oživi. Teško je naći bilo šta što Fotošop nije dodirnuo u poslednjih 25 godina. Želeli smo da prikažemo da kada jednom otvorite Fotošop, čuda su moguća.“

Izvor: rts.rs

 

Portal Analitika