Abiznis

Za hotele 220 miliona eura

Planirane investicije u turizmu za 2015. godinu su 220 miliona eura. Očekuje se završetak gradnje, odnosno rekonstrukcije tri hotela visoke kategorije „Hilton“ u Podgorici, „Rivijera Crystal" u Petrovcu i „Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo" u Herceg Novom, rekla je Pobjedi savjetnica u Ministarstvu turizma Goranka Lazović.
Za hotele 220 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

„Cilj nam je da Crna Gora postane jedna od značajnijih turističkih destinacija, na Mediteranu i u Evropi, a zatim i na svjetskoj turističkoj mapi, sa kvalitetnom i raznovrsnom ponudom u što dužem periodu tokom godine“, rekla je Lazović.

Posljednjih nekoliko godina, kako ističe, evidentan je kontinuirani rast investicionih ulaganja u turizam, prvenstveno usljed sve povoljnijeg investicionog ambijenta.

„Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata uvedena je pojednostavljena procedura - ,,One stop shop“, za dobijanja građevinske dozvole u roku od 30 dana. Hoteli koji su na listi objekata od opšteg interesa, izuzev kondo, apart i garni hotela, oslobođeni su plaćanja nadoknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta“, rekla je Lazović.

Osim toga, Crna Gora je, objašnjava ona, u regionu jedna od država sa najnižom poreskom stopom. PDV je 19 odsto, a na usluge u hotelima sedam odsto, izuzev u kondo i apart hotelima. Porez na dobit pravnih lica iznosi devet odsto, porez na dohodak fizičkih lica devet odsto, porez na promet nepokretnosti tri odsto.

„Kada je riječ o ukidanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za hotele sa četiri i pet zvjezdica, troškovi investitora niži su za 16 procenata od ukupne investicije. Zahvaljujući tome interesovanje za investiranje u takve objekte je poraslo, pa sada imamo zahtjeve za izgradnju 26 novih hotela kategorije četiri i pet zvjezdica“, navela je Lazović između ostalog.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika