Politika

Jakovčić: Prevlaku riješiti sporazumno

Evropski poslanici podnijeli su 188 amandmana na nacrt rezolucije o Crnoj Gori. Dobar dio njih odnosi se na rješavanje graničnih sporova sa susjednim državama. Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta će o tom dokumentu raspravljati u ponedjeljak.
Jakovčić: Prevlaku riješiti sporazumno
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatski poslanik Ivan Jakovčić podnio je amandmane u vezi sa pitanjem Prevlake.

„EP poziva na brzo sporazumno rješenje graničnog pitanja sa Hrvatskom, a u slučaju nemogućnosti pronalaženja sporazumnog rješenja poziva na rješavanje spora pred Međunarodnim sudom u Hagu, u skladu sa pravilima i načelima međunarodnog prava. Poziva da se do konačnog razgraničenja na moru stvore pretpostavke za neometano obavljanje privrednih aktivnosti radi poboljšanja životnog standarda građana“, navodi se u amandmanu.

Slovenački poslanik Eduard Kukan podnio je amandman kojim se od Crne Gore traži da riješi granične sporove sa Bosnom i Hercegovinom.

U nacrtu rezolucije već se poziva na rješavanje sporova sa Hrvatskom, Srbijom i Kosovom, a Kukan je dodao tom spisku i BiH sa kojom se posljednjih mjeseci javio problem u vezi sa Sutorinom.

U još jednom Jakovčićevom amandmanu pozivaju se sve članice EU koje su članice NATO-a da „aktivno podrže pristupanje Crne Gore NATO savezu s ciljem postizanja veće bezbjednosti na Jadranskom moru, gdje su sve države već članice Alijanse i time postizanja veće regionalne sigurnosti“.

Grupa hrvatskih poslanika takođe je podnijela amandman kojim EP „poziva crnogorske vlasti da u potpunosti poštuju odredbe o sukcesiji bivše SFRJ, posebno u pogledu vojne imovine“. Oni su predali i amandman u kojem se od Crne Gore traži da pravično obešteti žrtve ratnih zločina.

Poslanik sa Kipra Nikos Androulakis navodi kako su istrage starih i novih slučajeva nasilja nad novinarima i medijima veoma sporne i bez jasnih rezultata.

„Crnogorske vlasti moraju garantovati da osobe odgovorne za te napade za njih i odgovaraju i stvoriti pozitivnu atmosferu u kojoj će mediji moći da djeluju slobodno i nezavisno“, stoji u predloženom amandmanu.

U odvojenom amandmanu on navodi i da „svi mediji moraju u potpunosti poštovati utvrđena pravila o profesionalizmu u izvještavanju“.

Iako je to najavio, britanski poslanik Ričard Hovit nije podnio amandman u kojem se osuđuje protestni skup u Podgorici povodom dolaska kosovskog zvaničnika Hašima Tačija.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika