Politika

Crna Gora razmišlja da kandiduje Lukšića za generalnog sekretara UN-a

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić naozbiljniji je kandidat da u ime Crne Gore bude predložen za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saznaje Dan u diplomatskim krugovima.
Crna Gora razmišlja da kandiduje Lukšića za generalnog sekretara UN-a
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu da se izbori održavaju tek naredne godine, iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da će Crna Gora blagovremeno donijeti odluku o tome da li će imati svog kandidata ili će podržati drugog, pa su u tom smislu sve ostalo spekulacije.

Konačnu odluku o kandidaturi Vlada će donijeti na osnovu rezultata lobiranja kod država iz okruženja.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, pojedine crnogorske diplomate u zapadnim prijestonicama već ispituju teren da li postoji podrška za eventualnu Lukšićevu kandidaturu na mjesto generalnog sekretara UN-a, koje bi 2016. godine trebalo da pripadne nekoj od istočnoevropskih država.

Na pitanje “Dana” da li je tačno da je Igor Lukšić crnogorski kandidat za mjesto generalnog sekretara UN-a, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) nijesu dali ni potvrdu te informacije, niti su je demantovali.

„Vlada Crne Gore nije raspravljala na ovu temu. Imajući u vidu da se izbori održavaju tek naredne godine, Crna Gora će blagovremeno donijeti odluku o tome da li će imati svog kandidata ili će podržati drugog. U tom smislu, sve ostalo su spekulacije. Prioriteti crnogorske spoljne politike prsvashodno su ispunjavanje obaveza iz integracionih procesa, kao i dalje jačanje regionalne saradnje“, navodi se u odgovoru MVPEI.

Lukšić je od 2010. do 2012. godine obavljao funkciju crnogorskog premijera, a od povratka lidera DPS-a Mila Đukanovića na premijersku funkciju, Lukšić je na dužnosti šefa crnogorske diplomatije. Takođe, Lukšić je ranije poručio da nije zainteresovan da se kandiduje za neku funkciju u DPS-u, imajući u vidu da toj stranci u junu predstoji kongres.

Izvor: Dan

Portal Analitika