Svijet

Šta je Orban obećao Putinu?

Mađarska neće preprodavati ruski gas u Ukrajinu, objavio je Blumberg, pozivajući se na premijera Mađarske Viktora Orbana.
Šta je Orban obećao Putinu?
Portal AnalitikaIzvor

Orban je takođe rekao da Mađarska ne podržava inicijativu Evropske unije o osnivanju Energetskog saveza. "Taj plan će prinuditi zemlje EU da stupaju u bilateralne odnose. Za nas to znači prijetnju našem suverenitetu", ukazao je on.

Premijer Mađarske je takođe rekao da novi ugovor s Gaspromom, koji Mađarska planira da potpiše, predviđa isporuke gasa na petogodišnji period. On je dodao da je Gasprom spreman da poveća obim skladištenja gasa u Mađarskoj.

Prema njegovim riječima, Mađarska sada plaća za gas 260 dolara za hiljadu kubnih metara.

Kompanija Ukrtransgas, operater ukrajinske mreže za transport gasa, očekuje povećanje isporuka gasa sa teritorije Mađarske, sa pet miliona, na 5,5 miliona kubnih metara dnevno, rekao je agenciji Ria novosti šef odjeljenja za odnose s javnošću Maksim Beljavski.

Iz Mađarske svakog sata u Ukrajinu ulazi više od 200.000 kubnih metara gasa. Prema operativnim informacija od sjutrašnjeg dana se očekuje povećanje isporuka za 500.000 kubnih metara dnevno, kazao je Beljavski.

Ukrtransgas je ranije saopštio da je Ukrajina prošle godine iz Evrope uvezla 5,1 milijardu kubnih metara gasa, što je 59 odsto više nego godinu dana ranije. Rast je ostvaren najviše zahvaljujući reverzibilnim isporukama iz Slovačke, odakle je stiglo 3,6 milijardi kubnih metara. Iz Poljske i Mađarske uvezeno je 0,9, odnosno 0,6 milijardi kubnih metara.

Pri tome je uvoz iz Rusije smanjen 1,8 puta, na 14,5 milijardi kubnih metara. Ruski gas tokom prošle godine nije isporučivan Ukrajini skoro šest mjeseci. Gasprom je 16. juna preveo Naftogas na avansno plaćenje zbog dugova, a isporuke su obnovljene tek 9. decembra. Tome su prethodili dugotrajni pregovori uz učešće Evropske komisije, na osnovu kojih je ukrajinska kompanija platila dio duga za ranije isporučeni gas i počela da plaća unaprijed nove isporuke.

Gasprom trenutno isporučuje Ukrajini 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je danas novinarim direktor te kompanije Aleksej Miler.

Izvor: b92.net

Portal Analitika