Svijet

Čudo u Grčkoj: Ikona Isusa Hrista "plače" zbog premijera ateiste

Trijumf ultraljevičarske stranke Siriza u Grčkoj uznemirio je mnoge u Evropskoj uniji, a pojedini članovi pravoslavne crkve smatraju da gnjev postoji i "na nebu", prenosi Klix.ba.
Čudo u Grčkoj: Ikona Isusa Hrista "plače" zbog premijera ateiste
Portal AnalitikaIzvor

Ikona Isusa Hrista u Asprokambosu "plače" od 25. januara, dana kada je ljevičarska koalicija odnijela pobjedu na izborima. Tako bar tvrde sveštenici Crkve Svetog Nikole u tom zabačenom grčkom selu.

"Suze" su providne, bez mirisa i nalik na ulje, a ljudi koji su uvjereni u legitimnost pojave, pristižu iz svih krajeva Grčke kako bi se tu pomolili. Da sveštenici ne stoje samo skrštenih ruku, govori i činjenica da su pozvali crkvene stručnjake kako bi detaljno proučili fenomen, piše italijanska Republika (La Repubblica).

Dionizios Mantalos, sveštenik iz Asprokambosa, kaže kako će o svemu obavijestiti grčki sinod, ali da čeka završetak prijeko potrebnih testova.

1902ikona1"Plač" stotinu godina stare ikone nazvan je „Čudom Sirize“ - zbog nedavne pobjede ultraljevičarske koalicije koja je na mjesto premijera postavila Aleksisa Ciprasa, deklarisanog ateiste koji je odbio da bude inaugurisan u prirustvu poglavara Grčke pravoslavne crkve, Jeronimosa II.

Cijelu priču ismijali su grčki novinari, uključujući Jianisa Babulijasa koji tvrdi kako ikona "plače" zbog klimatskih promjena.

Portal Analitika