Svijet

Konvoj UN-a s humanitarnom pomoći stigao u Donjeck

Konvoj tri agencije UN-a s humanitarnom pomoći stigao je danas u Donjeck, prenosi Index. To je prvi takav konvoj koji ulazi na prorusko pobunjeničko područje na istoku Ukrajine,
Konvoj UN-a s humanitarnom pomoći stigao u Donjeck
Portal AnalitikaIzvor

Četiri kamiona predstavljaju zajedničku inicijativu fonda za djecu - UNICEF, agencije za izbjeglice - UNHCR i Svjetske zdravstvene organizacije - WHO.

- U konvoju su bila i dva kamiona Ljekara bez granica - MSF ukrcana na druga vozila - rekao je Andrej Slavuckij, koordinator WHO u Ukrajini.

Konvoj UN-a je dopremio higijenske potrepštine za porodice, lijekove i 13 tona materijala za sprječavanje AIDS-a. U kamionima MSF-a bili su lijekovi za 6.000 ljudi oboljelih od HIV-a.

- Ovo je prvi ovakav konvoj - potvrdio je Jens Larke, portparol Kancelarije za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (OCHA).

- Tri agencije UN-a planiraju da dopreme više od 62 tone pomoći - prije svega lijekove i najnužnije namirnice - stanovnicima na tom području koji su ostali bez struje i vode - izjavo je predstavnik agencija UN-a koji je htio da ostane anoniman.

Rusija je od avgusta 2014. godine poslala na istok Ukrajine 14 humanitarnih konvoja. Ukrajina redovno optužuje Moskvu da se njima služi kao paravanom za slanje oružja pobunjenicima.

Portal Analitika