Svijet

AccuWeather: S proljećem na Balkan stižu i nove poplave

Dok je zima poštedjela veći dio Evrope, koja može da se raduje odsustvu ekstremnih hladnoća, mnogi se pitaju šta proljeće donosi Starom kontinentu.
AccuWeather: S proljećem na Balkan stižu i nove poplave
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše na prognostičkim stranicama AccuWeather, a prenosi Klix, početak proljeća će južnu Evropu da isprati olujama, a time i obilnim padavinama koje bi mogle da rezultiraju poplavama.

- Dok će početak proljeća kiše poštedjeti čak i vlažnu Veliku Britaniju, Italija i Balkansko poluostrvo ne mogu se nadati ničemu dobrom - piše meteorolog Erik Lister.

Najveća prijetnja od poplava prostire se preko južne i centralne Italije, cijelog Balkana, pa sve do Mađarske i Slovačke na sjeveru, i zapadne Turske na jugoistoku.

- U kombinaciji sa vlažnom zimom koja je donijela velike količine snijega, uglavnom na najvišim planinama, uz kontinuiranu pojavu oluja, stvoriće se uslovi za poplave - smatra Lister, koji dodaje da će naš region, pored obilnih kiša, pratiti i temperature ispod prosjeka za to doba godine.

1902accu1- Kako proljeće bude odmicalo, sa povećanjem temperatura polako će nestajati problem sa poplavama, a Rumunija i Bugarska moraće da se nose sa lokalnim vremenskim nepogodama, koje mogu usloviti i nastanak snažnih vjetrova u maju - zaključuje Lister.

Izvor: Klix.ba

Portal Analitika