Politika

DF: Simboli srpskog naroda u Crnoj Gori su oni iz Ustava 1905.

Poslanici Demokratski front Slaven Radunović, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović dostavili su danas predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, dva amandmana na predlog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.
DF: Simboli srpskog naroda u Crnoj Gori su oni iz Ustava 1905.
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, prvim amandmanom se traži da se u Članu 1 riječi "drugih manjinskih nacionalnih zajednica" zamijene riječima "drugih nacionalnih zajednica". Ista sintagma bila bi korištena u ostatku teksta zakona.

Oni takođe traže da se u Članu 3, doda novi stav koji glasi: "U slučaju srpskog naroda, njegovi nacionalni simboli, grb i zastava, su identični grbu i zastavi Knjaževine Crne Gore, propisanim članovima 38. i 39. njenog Ustava iz 1905. godine".

- Srpski narod u Crnoj Gori, koji je kroz vjekove njenog trajanja većinski uobličavao njen državni, kulturni, vjerski i svaki drugi habitus, ne pristaje i nikad se neće pomiriti sa manjinskim statusom koji mu pokušava nametnuti ovaj režim. Neophodno je - mada suvišno - ukazati na činjenicu da je formirani Srpski nacionalni savjet rezultat političke igre režima i pojedinaca koji se neovlašćeno i kroz falsifikate pokušavaju predstaviti kao legitimni zastupnici srpskog naroda u Crnoj Gori. Stoga, potpisnici ovog amandmana žele da, poštujući većinsku volju Srba u Crnoj Gori, afirmišu nacionalne simbole Crne Gore iz vremena kada je nesumnjivo bila samostalna i većinski srpska država - navode poslanici DF-a u obrazoloženju dostavljenih amandmana na predlog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Portal Analitika