Zanimljivosti

Najbrži produkcijski Lotus do sada: Evora 400

Unaprijeđena Evora ima agresivniji izgled kao nagovještaj dodatnih "konja" koji se kriju ispod poklopca motora.
Najbrži produkcijski Lotus do sada: Evora 400
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lotus opisuje Evoru 400 kao "najbrži i najsnažniji serijski automobil" koji je izašao iz pogona ovog proizvođača.

Takav epitet zaslužila je prije svega zahvaljujući 3.5 litarskom V6 motoru sa kompresorom koji proizvodi 405 ks (298 kW) i 410 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

To je dovoljno da automobil uz pomoć poboljšanog šestobrzinskog manuelnog mjenjača stigne od 0 do 96 km/h (60 milja na sat) za 4,1 s, odnosno za 4,2 sekunde kada je motor uparen sa opcionim šestostepenim automatikom.

Maksimalna brzina koji ovaj Lotus može da postigne je 300 km/h, a u kompaniji kažu da je, u poređenju sa prethodnom verzijom, Evori 400 potrebno šest sekundi manje da obiđe krug na test stazi Hethel.

1902auto2

Osim jačeg motora, preformanse su poboljšane i zahvaljujući konstruktivnim izmjenama koje su doprinijele smanjenju mase vozila za 22 kg.

U Lotusu kažu da su unaprijedili i oslanjanje automobila i ugradili snažnije kočnice, dok su izmjene u dizajnu branika doprinijele da Evora 400 ima agresivniji izgled od prethodnika.

Restilizovani su i spoljni retrovizori, a auto je postavljen na nove 19 inčne alu felne, dok su u ponudi i točkovi dimenzija 20 inča.

Serijska proizvodnja počinje u ljeto 2015, a prve isporuke kupcima u Evropi planirane su za avgust.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika