Svijet

Njemci rekli "ne" Grcima

Iako su novi grčki lideri popustili i zatražili produženje programa pomoći uz nadzor "trojke", što je naišlo na odobravanje EU, Njemačka je rekla "ne".
Njemci rekli "ne" Grcima
Portal AnalitikaIzvor

U trenutku u kojem portparol predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera kaže da je "pismo Grčke pozitivan signal, koji bi mogao da utre put razumnom kompromisu u interesu stabilnosti čitave eurozone", iz Njemačke stiže oštar odgovor u kome se ocjenjuje da predlog Atine "nije nešto što vodi ka suštinskom rješenju".

Kako prenose svjetski mediji, Berlin neće odgovoriti pozitivno na zahtjev Grčke uz obrazloženje da njihov program "nema dovoljnu potporu da bi se odobrilo kratkoročno premošćavanje otplate duga".

"Pismo Atine nije predlog koji bi doveo do suštinskog rješenja. U svojoj suštini njihov predlog ide ka premošćavanju dugovanja, ali bez ispunjavanja obaveza predviđenih programom pomoći. Pismo nije u skladu sa kriterijumima koje je evrogrupa dogovorila u ponedjeljak", naveo je portparol njemačkog ministarstva finansija Martin Jeger.

U svijetlu oprečnih izjava iz Brisela i Berlina, pitanje je kako će se ostale uticajne članice EU do kraja dana postaviti prema predlogu Grčke.

Podsjetimo, agencija Blumberg je početkom mjeseca ocijenila da je njemačka kancelarka Angela Merkel "spremna na igru čekanja".

Izvor: b92.net

Portal Analitika