Politika

Mugoša: Fali im hrabrosti da dođu

Predstavnici opozicionih partija kazali su da su nedolaskom na sjednicu Odbora za međunarodne odnose i iseljenike poslali su jasnu poruku o imenovanju Miomira Mugoše za ambasadora u Sloveniji, dok iz Socijaldemokrtaske partije (SDP) tvrde da njihovi poslanici nijesu mogli doći zbog ranije preuzetih obaveza.
Mugoša: Fali im hrabrosti da dođu
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na kojoj je trebalo da se razmatra imenovanmje Mugoše za ambasadora nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer predstavnici opozivionih partija i SDP-a nijesu došli.

Mugoša je, komentarišući neodržavanje sjednice, kazao da je on uvijek spreman da se suoči sa političkim suparnicima a „zašto njih nije bilo treba pitati njih“.

Prema njegovim riječima, takva situacija nije neobična na crnogorskoj političkoj sceni.

„Ništa neobično, čujem da je bilo nekih najava i prijetnji, ali je očigledno da neko nema hrabrosti da se suoči nakon mog izjašnjenja o novom radnom angažmanu“, rekao je Mugoša novinarima u parlamentu.

On će se na novoj sjednici Odbora, kako je rekao, svakako pojaviti.

Predsjednik Odbora, Miodrag Vuković, kazao je da je očekivao da će na sjednicu doći svi, dodajući da na nepojavljivanje poslanika gleda kao na jednu od mogućnosti koju pruža parlamentarni demokratski život.

On nije želio da komentariše razloge odsustva posalnika, poručujući da su pozivi poslati u skladu sa procedurom.

Vuković je dodao da su na sjednicu mogli biti poslati zamjenici, ukoliko postoje objektivni razlozi za odsustvo članova Odbora.

Sjednica će, kako je kazao, biti zakazana i održana narednih dana.

Vuković je rekao da će obavijestiti nadležne u parlamentu, ali i predsjednika, Ranka Krivokapića, da Odbor nije uspio da donese stav o imenovanju Mugoše.

Na pitanje da li se može izabrati ambasador bez saglasnosti Odbora, on je kazao da se na različite načine može tumančiti ustavno rješenje da ambasadora bira predsjednik na prijedlog Vlade i uz pribavljeno mišljenje odbora.

„Pravnici će vam dati razločita mišeljenja da li je to obligatornog ili konsultativnog karaktera“, podsjetio je Vuković.

Prema njegovim riječima, ukoliko Odbor ne bude imao stav o imenovanju Mugoše o tome će biti obaviješten predsjednik države, a on će „mjeriti svoje nadležnosti“.

„Ne piše da je naš stav obavezujući, ali stav je i da nemate stav“, poručio je Vuković.

 

SDP: Ne bojkotujemo kandidata

 

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da poslanici te partije nijesu došli zbog ranije preuzetih obaveza.

„Razlog nije bilo kakva vrsta bojkota prema predloženom kandidatu“, rekao je Stanić.

On je podsjetio da su ministri iz te partije u Vladi podržali prijedlog Mugoše za ambasadora na sjednici Vlade.

Prema njegovima riječima, ta partija je prema Mugoši imala jasan stav dok je bio gradonačelnik ali se sada, kako je naveo, radi o drugoj funkciji. „Što se tiče njegovih daljih angažmana , to je drugo pitanje“.

Na pitanje zašto zamjenici članova Odbora nijesu prisustvovali sjednici, Stanić je rekao da su na vrijeme obavijestili službu da predstavnici te partije neće prisustvovati, dodajući da zamjenike nijesu imenovali zato što ne bi mogli da glasaju istim kapacitetom.

Iz Demokratskog fronta (DF) je saopšteno da je neprisustvovanje sjednici Odbora jasna politička poruka o tome šta u toj partiji misle o imenovanju Mugoše za crnogorskog ambasadora u Sloveniji.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore kazao da je nedolaskom na sjednicu Odbora predstavnik te partije, Darko Pajović, poslao jasnu političku poruku.

On je podsjetio da je SDP tvrdio da je Mugoša, tokom obavljanja funkcije gradonačelnika Podgorice, „vršio razne malverzacije“.

Na pitanje da li je bojkot sjednice Odbora rezultat dogovora među partijama, Tuponja je kazao da mu nije poznato da je postojao dogovor.

„Sami nedostatak kvoruma za sjednicu šalje svojevrsnu političku poruku“, ocijenio je on.

Na pitanje da li će se predatavnici te partije pojaviti na nekoj od narednih sjednica i eventualno podržati Mugošu, Tuponja je rekao da ne žele učestvovati sve dok se ne raščiste sve sumnje.

Izvor: Mina
Foto: rtcg.me

Portal Analitika