Abiznis

ĆATOVIĆ: Luci Kotor AD potreban ozbiljan strateški partner

Budući status Akcionarskog društva Luka Kotor prvenstveno je u ingerenciji većinskog vlasnika, a to je opština Kotor.
ĆATOVIĆ: Luci Kotor AD potreban ozbiljan strateški partner
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prirodno je da građani budu u potpunosti upoznati sa namjerom lokalne uprave, a to će svakako biti posredstvom medija, ali i njihovih predstavnika u loklanom parlamentu koji će na kraju donijeti konačnu odluku. Ipak, kada je ova kompanija u pitanju, čini se da su najviše zainteresovani oni koji imaju najveći lični interes. Jer, kako objasniti drugačije da se pokreće priča o privatizaciji Luke Kotor, a da to pitanje niko od onih u čijoj je ingerenciji nije pokrenuo? Razlog za to svakako postoji.

Skala radio pozvao je Mariju Ćatović, poslanicu u Crnogorskom parlamentu i bivšu gradonačelnicu Kotora, koja je više puta pominjana kao zdušni pobornik privatizacije Luke Kotor AD i pitali da li je sada za prodaju Luke, s obzirom da je godinama unazad Skala radiju izjavljivala da nije za takvo rješenje?

-Nikada nijesam nigdje izjavila da sam za prodaju Luke Kotor AD. Prije nekoliko dana pozvala me novinarka radija Antena M i umjesto pitanja odmah konstatovala „Vi ste bili za privatizaciju Luke“ na čiju sam konstataciju  reagovala da nije istina da sam za privatizaciju. Kazala sam da, je s obzirom na zainteresovanost firme Royal Caribian potrebno  naći adekvatnu mogućnost partnerskog ugovora, pri tom zastupajući prevashodno interes grada Kotora,  kako bi se za dugi period obezbijedio dolazak kruzera sa velikim brojem turista i kroz direktno ulaganje grad imao nespornu korist. Pri tom sam ukazala na već potpisan memorandum o razumjevanju između Luke i Rojal Caribiana te da se nadam da će se  u buduće  konkretizovati zajedničko ulaganje. Dakle, partner a ne kupac sa kojim bi se sklopio ugovor i na taj način zaštitili interesi grada i države. Ni riječi nije bilo o kupcu.

Na pitanje da li smatra da je menadžment Luke Kotor AD nesposoban da omogući dolazak brodova tokom čitave godine, jer je Kotor interesantna destinacija i u zimskom periodu, Ćatovićeva je odgovorila:

-Moje razmišljanje o uvođenju strateškog parnera u Luku Kotor AD se temelji na osnovu potrebe za jačanjem menadžmenta koji bi trebao da obezbijedi Kotoru prvenstveno siguran dugoročni dolazak većeg broja kruzera sa većim brojem turista, kao i realizaciju brojnih infrastrukturnih problema na osnovu visokih prihoda koji ova kompanija ostvaruje  i  ulaganje u one projekte koji mogu da unaprijede turističku ponudu našeg grada, ali i omogući ulaganja u infrastrukturu.

Tu prvenstveno  mislim na izgradnju žičare do San Đovanija, koja će svakako biti jedinstvena turističa atrakcija sa značajnim finansijskim efektima, izgradnju neophodnog  podzemnog prolaza na potezu od izlaza iz lučkog terminala do gradske rive. Treba podsjetiti da je veliki broj turista koji prelazi magustralni put da bi došao do starog grada, pravio saobraćajni kolaps koji je ostavljao ružnu sliku i saobraćajnu komunikaciju činio nepodnošljivom, jer se ipak radi  o više hiljada turista koji neprekidno u oba pravca prelaze magistralni put. Tu je naravno i izgradnja montažne ili nekog drugog oblika garažnog prostora koji  itekako nedostaje Kotoru.

Mislim zato da  Royal Caribijana, čija je reputacija prepoznata u svijetu svjetske kruzing industrije kao vodeća, adekvatno može da nam pomogne u ostvarenju zacrtanih i planiranih projekata, kako bi ostvarili istu ili sličnu poziciju poput Tivta sa Porto Montenegrom.

Očito da sama Luka nije u mogućnosti sve ovo postići bez jakog partnera koji bi joj otvorio vrata u svijet i omogućio sve zacrtane projekte.

Na pitanje na osnovu čega temelji takav stav, Marija Ćatović je odgovorila:

-Pa prvenstveno na osnovu dosadašnjih prihoda koje je opština, na osnovu dividende dobila od kompanije u kojoj je većinski vlasnik. Evo kako to izgleda: 2007.  Opštini je od strane Luke Kotor AD uplaćeno na ime dividende 26.127 eura, 2008.  35.100 €, 2009. 18.890 €, 2010.  22.189 €,  2011. 37.786 €,  2012. 62. 947 i 2013.  i 241.437 eura. Ukupno to je  554.727  eura.

S druge strane, opština Kotor se u cilju dokapitalizacije odrekla oko 500.000 ili precizno 505.035 eura. Iz navedenog se jasno vidi da ulaganja nije moglo biti za Opštinu Kotor.

Na pitanje kako gleda na pokretanje izviđaja od strane državne tužiteljice za organizovani kriminal Đurđine Ivanović nakon serije natpisa Informera o mogućim malverzacijama u Luci Kotor AD, Ćatovićeva je kazala:

-Kao i svi pratila sam pisanje Informera o Luci Kotor AD, jer je opština većinski vlasnik. Nemam namjeru da komentarišem ništa više o ovom pitanju jer je to stvar državnih organa koji se bave ovom problematikom. Mogu samo reći da sve službe u državi treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom isto kao i lokalna uprava, preduzeća čiji je ona osnivač i sva druga čije je poslovanje potpuno prirodno predmet interesovanja javnosti. A upravo smo njima svi odgovorni.

Skala Radio

Portal Analitika