Zanimljivosti

KORAK U BUDUĆNOST Novi rendgen koji snima atome

Naučni tim u Palo Altu u Kaliforniji razvio je najmoćniji laser rendgenskih zraka na svijetu, koji je nazvan "Linac Coherent Light Source", objavio je BBC. Ova mašina u stanju je da uoči i snimi kretanje atoma i molekula, a od svog prethodnika moćnija je za milijardu puta.
KORAK U BUDUĆNOST Novi rendgen koji snima atome
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Svaki X zrak ima snagu približnu čitavoj električnoj mreži jedne veće države, a ovaj rendgen proizvodi na stotine ovih zraka svake sekunde.

Profesor Majk Dan, šef postrojenja u Palo Altu, objasnio je kako "LCLS" funkcioniše.

- Zamislite trku na sto metara. Razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog je stoti dio sekunde. Podijelite tu stotinku na još milion puta. Onda uzmite taj broj i podijelite ga sa još milion. E, toliko je brz ovaj laserski zrak - izjavio je Dan i dodao da je to što su uradili zapravo "revolucionarno djelo".

Rendgen nove generacije naučnicima pruža uvid u atome i molekule svakog živog bića, odnosno početni dio skale na kojoj počiva čitava biologija.

Ovaj laser će takođe pomoći u pronalaženju lijeka za brojne bolesti, a jedna od prvih na kojima će naučnici raditi je Parkinsonova. Naime, rendgen pruža uvid u strukture mozga koje do sada nijesu mogle da budu tako detaljno pregledane.

Uvidjevši koliko je ovaj projekat uspješan, Japan i Njemačka su uveliko počeli da rade na sličnoj verziji.

Portal Analitika