TV / Film

VIDEO: Domaći filmovi koji bi postidjeli "50 nijansi sive"

Domaća kinematografija, a posebno ona iz "starih dobrih vremena" uvijek je umjela da prikaže ono najbolje u seksu. Dominacija, pokoravanje, ograničavanje, vezivanje, kažnjavanje i bol - pojmovi su koji se provlače kroz film koji domaća publika ima prilike da ovih dana gleda u bioskopima - “50 nijansi sive', ali postoje i filmovi snimani u bivšoj Jugoslaviji koji bi mogli biti opasna konkurencija filmu koji je osvojio cijeli svijet. Među njima su naravno i remek djela čuvenog crnogskog režisera Živka Nikolića.
VIDEO: Domaći filmovi koji bi postidjeli "50 nijansi sive"
Portal AnalitikaIzvor

Vizantijsko plavo

 

Mistika koja obavija ovaj film od odnosa između Kaje Žutić i Lazara Ristovskog, do tajnog sastojka grčke plave boje na freskama u stvari je ono što ga čini erotičnim. Iako nije previše eksplicitan, film je zavodljiv na neki neobjašnjiv način, a scena u kojoj oni nagi jašu vola pored vode je antologijska.

Una

Nepresušna inspiracija se nalazi u tim zabranjenim vezama, poput studentkinje i profesora. Još ako je ona mlada, lijepa i slobodna, a on stariji i oženjen, eto filma punog erotskog naboja. Fantastični Rade Šerbedžija i Sonja Savić su samo doprinijeli snazi koju ovaj film ima.

Čudo neviđeno

 

Pored Makarija Čudotvorca i Amerikanke, ovom remek djelu čuvenog crnogorskog režisera Živka Nikolića ništa više nije bilo potrebno. Ali scena u kojoj se rasna ljepotica Savina Geršak kupa u jezeru...

Ljepota poroka

  

Jasno da je scena "Da me vidi moja mila majka" neprevaziđena, ali nježnost i erotičnost kojom obiluje kupanje oslobođene Mire Furlan sa turistima je definitivno bilo teško postići.

Misterije organizma

Ovaj film je izazvao mnogo kontroverzi pošto je snimljen u nezgodnom istorijskom razdoblju šezdesetih, ali posle njega ništa nije bilo isto, a posebno scene seksa.

Portal Analitika