Kultura

Poziv stvaraocima za 17. Bijenale mladih umjetnika

Ministarstvo kulture objavilo je konkurs za selekciju crnogorskih učesnika za Bijenale mladih umjetnika – Mediterranea XVII, koje će biti održano u Milanu od 22. do 25. oktobra 2015.
Poziv stvaraocima za 17. Bijenale mladih umjetnika
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg Bijenala mladih je "No food’s land" sa podnaslovom "Milano nakon EXPO-a". Konkurs je otvoren do 15. marta, a mogu se prijaviti mladi crnogorski umjetnici iz oblasti vizuelnih umjetnosti, književnog stvaralaštva i filma, ne stariji od 35 godina. Umjetnici treba da dostave prijedlog tematskog projekta koji je u skladu sa obrazloženjem koncepta ovogodišnjeg izdanja.

- Umjetnici koji su učestvovali u više od jednog prethodnog izdanja ove manifestacije nemaju pravo učešća. Prioritet će imati umjetnici koji se prvi put predstavljaju na Bijenalu mladih. U oblasti vizuelnih umjetnosti, prihvatljive su sve forme vizuelnog izraza, bilo da se realizuju tradicionalnim ili inovativnim tehnikama, digitalnim ili analognim. Takođe su prihvatljiva djela iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, fotografije, stripa i video umjetnosti, javne umjetnosti, web projekata i mješovitih medija, te performativnih intervencija u okviru izložbenih prostora - navodi se u pozivu iz Ministarstva kulture.

Dalje se precizira da u prezentacije projekta, umjetnik može da računati na prostor od najviše  2 x 2 metra. U oblasti književnog stvaralaštva, moguće je predložiti kako prethodno objavljene, tako i neobjavljene romane, eseje, poeziju ili kratke priče, na crnogorskom i engleskom jeziku. U oblasti filma, prihvatljivi su kratkometražni i srednjemetražni igrani filmovi, dokumentarni filmovi i animirani filmovi.

Prema propozicijama Bijenala, koji 17. put organizuju BJCEM - Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana i Opštine Milano, odabranim učesnicima su pokriveni troškovi smještaja i obroka, kao i troškovi postavke i osiguranja izložbe, dok putne troškove i troškove transporta radova pokriva Ministarstvo kulture.

Zainteresovani treba dostave svoju aplikaciju Ministarstvu kulture na adresu ana.savjak@mku.gov.me, do 15. marta. Stručna komisija razmotriće prijavljene kandidature i donijeti odluku, koja će biti objavljena do 31. marta. Crna Gora ima pravo na izbor po dva umjetnika iz navedenih oblasti.

Više detalja i formulari za prijavu mogu se naći na internet stranicama Ministarstva kulture: www.mku.gov.me/vijesti/146229/Konkurs-Bijenale-mladih-umjetnika-2015-Mediterranea-XVII.html, a detalje o samom konkursu na internet stranicama Bijenala: www.bjcem.org/call-for-participation-mediterranea-xvii

Portal Analitika