Abiznis

HADŽIĆ: U fokusu kineski fond od 3 milijarde eura i vizni režim

Očekujemo promociju investicije barske Slobodne industrijsko-carinske zone, terminala za tečne terete i gas, za koje kineske privatne kompanije pokazuju interesovanje, kaže Hadžić.
HADŽIĆ: U fokusu kineski fond od 3 milijarde eura i vizni režim
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Društva prijateljstva Kine i Crne Gore, Samir Hadžić najavio je aktivnosti te organizacije u cilju jačanja crnogorsko-kineske ekonomske saradnje.

„Ujedno i najvažnije je održavanje okruglog stola u prvoj polovini marta na temu „Šanse i perspektive bilateralanih odnosa NR Kine i Crne Gore“, na kojoj ćemo upravo imati tematske radne sesije na teme, koje se pojavljuju u agendi EXPO 2015  Kine i 16 zemalja CEEC. Očekujemo zauzimanje određenih smjernica na učešće na ovom događaju, kao i davanje konkretnih smjernica državnim institucijama o izmjenama određenih stratgija ili donošenju novih, kada je u pitanju dalja perspektiva odnosa između NR Kine i Crne Gore. Poseban akcenat biće stavljen na vizni režim, i korišćenje fonda od 3 milijardi dolaza za privatno javno partnerstvo, rekao je Hadžić u izjavi za Portal Analitika.

Sporazum o saradnji sa Ningbou: Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore potpisalo je Sporazum o saradnji sa Ningbou asocijacijom prijateljstva sa inostranim zemljama. Odmah nakon potpisivanja sporazuma uslijedio je zvaničan poziv Gradonačelnika Lu Ziyue, za učešće na „CHINA 2015 CEEC EXPO 16+1 INVESTMENT AND TRADE“ kao i „China (Ningbo) - CEEC Economic and Cultural Week„ Ovo je ujedno priznanje i nagrada jer je Društvo posredovalo u uspostavljanju pobratimskih odnosa između Bara i Ningbou:“

„Ovaj sporazum je jako važan za dalji ekonomski razvoj Bara, Luke Bar, pomorske industrije i Slobodne zone. Upravo ovaj investiciono razvojni forum je šansa da se Bar  predstavi sa svojim potencijalnim investicijama. Iako se Bar projektuje kao saobraćajno čvorište, polazna tačka autoputa Bar-Boljare, odnosno Bari-Bar-Beograd-Budimpešta, povezan željeznicom, najveća i jedina luka, najveća i jedina ozbiljna marina, putnički terminal za velike brodove, za sada nemamo ozbiljnih investitora koji bi pokrenulu ekonomiju zasnovanu na ovim resursima. Očekujemo promociju investicije Slobodne industrisjko-carinske zone, terminala za tečne terete i gas, za koje kineske privatne kompanije pokazuju interesovanje“, objasnio je Hadžić.

S  obzirom da je Vlada Grada Ningbou, donirala određeni sajamski prostor za ovaj nastup, i da on prevazilazi kapacitete Bara, Društvo trenutno sprovodi aktivnosti na osmišljavanju nastupa nekoliko Opština, Budve, Tivta, Bijelog Polja, Cetinja, Kotora i Berana.

„To su upravo oni gradovi koji imaju ugovorne odnose sa kineskim gradovima. Pored lokalnih samouprava, razmišljamo o nekoliko privrednih subjekata, pomorske industrije, drvne industrije, poljoprivrede i turizma. Takođe imaćemo i neki osmišljeni kulturni nastup. Kao što se iz poziva vidi Društvu je ostavljena mogućnost da samostalno formira delegaciju i osmisli nastup.

Smjernice usvojene na Beogradskom samitu  lidera Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) u decembru, 2014., preciziraju da će se „Kina-CEEC EXPO“ o investicijama i trgovini biti održan u Ningbo od 8.-12. juna, 2015. godine. U međuvremenu, grad Ningbo biće domaćin Kina (Ningbo) - CEEC Ekonomsko &  Kulturna Nedjelja, koja se sastoji od Kineskih (Ningbo) - CEEC Foruma gradonačelnika, gdje očekujemo predsjednike Opština Tivat, Budva, Bar, Berane, Cetinje, Bijelo Polje,  Kina (Ningbo) - CEEC Seminar o ulaganju i trgovine, Seminar za privredne komore, Kina (Ningbo) - CEEC Forum za prosvjetnu saradnju, Kina (Ningbo) - CEEC Promocija događaja za turističku saradnju i kulturne manifestacije, uključujući umjetnosti performanse i izložbe fotografija“, naveo je Hadžić.

Društvo ima potpisane sporazume o saradnji sa Opštinom Tivat i Bar, i do kraja februara će potpisati sporazume sa Opštinama Budva, Berane i Bijelo Polje.

“ Cilj ovih sporazuma je da pomognemo lokalnim samoupravma u saradnji sa Kinom i da im pronađemo kvalitetne partnere. Ove poslove radimo sinhronizovano sa Ambasadom  NR Kine u Podgorici. U tom pravcu uskoro slijedi otvaranje „Kineske kulturne palate“ kako bismo na pravi način uzvratili Kini za sve ono što radi za razvoj naše zemlje“, zaključio je Hadžić.

P.Z.

Portal Analitika