Abiznis

Potpisan ugovor o prodaji 50,7 odsto akcija beranske firme „Poliex“

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure, danas je potpisan ugovor o kupoprodaji 50,7532 odsto akcijskog kapitala Hemijske industrije „Poliex"–Berane, između Vlade Crne Gore u svojstvu prodavca i Konzorcijuma „Prva Iskra-Namenska” Barič, Republika Srbija i Vujisić Slavka iz Podgorice, u svojstvu kupca akcija, saopšteno je Portalu Analitika iz tenderske komisije za privatizaciju.
Potpisan ugovor o prodaji 50,7 odsto akcija beranske firme „Poliex“
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija „Prva Iskra - Namenska” Barič jedna je od šest državnih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom eksploziva i jedan od snabdjevača Ministarstva odbrane Republike Srbije, a svoje proizvode, direktno ili indirektno, izvozi i na strana tržišta. Aktivnosti kompanije uključuju i siguran i legalan transport, skladištenje i distribuciju opasnih materija. Za potrebe ovog tendera, kompanija je sklopila Ugovor o konzorcijumu sa Slavkom Vujisićem, izvršnim direktorom Hemijske industrije „Poliex" A.D. – Berane.  

Prema odredbama ugovora, kupac će platiti cijenu u iznosu od  138,5 hiljada eura i realizovati investiciona ulaganja u adaptaciju i rekonstrukciju objekata i infrastrukture i u proizvodni proces u AD „Poliex“ u iznosu od 500 hiljada eura. Kupac planira da poveća obim poslovanja, zadrži kvalitet proizvoda na visokom nivou i usvoji nove proizvode sa kojima može biti konkurentan na svjetskom tržištu. Konzorcijum će obezbijediti i tzv. nenovčana ulaganja, u cilju uspostavljanja vlasništva nad khow-kow za kompletne tehnološke postupke proizvodnje EGK, Amonijum perhlorata, metanskih eksploziva i proizvodnju biodizela.

U naredne tri godine kupac će u stalni radni odnos zadržati postojeći broj od 42 radnika i u 2015. godini zaposliti deset novih radnika, a prema potrebama kompanije angažovaće radnike i na određeno vrijeme, na način predviđen primjenjivim Kolektivnim Ugovorom i internim aktima društva iz domena radnih odnosa. Konzorcijum je takođe preuzeo obavezu poštovanja primjenjivog kolektivnog ugovora, za koji neće tražiti izmjenu u periodu od naredne tri godine od preuzimanja kompanije.

 

 
Portal Analitika