Društvo

UCB tuži Vijesti

Universal capital banka optužila podgorički dnevnik da joj neprofesionalnim ponašanjem smišljeno narušava poslovni ugled. “Kako UCB treću godinu zaredom posluje pozitivno, a kako su osnivači Vijesti istovremeno i suvlasnici jedne banke, jasno je da se radi o njihovoj smišljenoj namjeri da eliminišu konkurenciju", tvrde iz banke u reagovanju proslijeđenom medijima zbog teksta koji se juče našao na naslovnici podgoričkog dnevnika.
UCB tuži Vijesti
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

 Universal capital banka (UCB) optužila je u ponedjeljak dnevnik Vijesti da zloupotrebljava institut slobode javne riječi i time vodi političku i ekonomsku borbu protiv konkurencije. Protiv ovog dnevnog lista su najavili tužbu zbog neprofesionalnog ponašanja i rušenja poslovnog ugleda, piše današnja Pobjeda.

- Objavljujući na naslovnoj strani, na udarnom mjestu, tekst pod naslovom „Igre milionima i sumnjivim procjenama“, Vijesti insinuiraju da je u slučaju naplate nekih potraživanja UCB učinila nešto nezakonito. Pošto UCB, već treću godinu zaredom, posluje pozitivno, a imajući u vidu činjenicu da su osnivači Vijesti istovremeno i suvlasnici jedne banke u Crnoj Gori, nije teško otkriti motiv ove drske agresije na UCB. Naravno, radi se o smišljenoj namjeri osnivača Vijesti da se konkurencija eliminiše – tvrde iz UCB.

Radi objektivnog informisanja javnosti, kako ističu, UCB saopštava da je 2013. godine stekla zemljište koje je već bilo uspostavljeno kao obezbjeđenje za grupu kredita, u iznosu od 2.076.000 eura. Vrijednost zemljišta je bila procijenjena na cca 16 miliona eura, u vrijeme buma nekretnina 2007. godine.

- Da drskost osnivača Vijesti nema granica govori i činjenica da su za procjenu iz 2007. godine optužili osobu koja nije više među živima, iako je tada tržište nekretnina doživljavalo enorman rast – navode iz banke i naglašavaju da je reprocjenom iz 2012. godine vrijednost zemljišta iznosila znatno manje - 2.792.000 eura.

- Da bi se uvjerila u fer vrijednost zemljišta iz procjene, banka je angažovala još jednog procjenjivača koji je novembra 2013. godine dao nešto višu procjenu (3.104.000 eura), ali je banka, poštujući načelo opreznosti, koristila nižu vrijednost. Napominjemo da je Poreska uprava prihvatila istu procjenu kao i UCB u iznosu od 2.792.000 eura, što je i bila osnovica za obračun poreza (3 odsto) od 83.763,15 eura – navode iz UCB i dodaju da su i svi ostali podaci o poslovanju banke javni i dostupni, u skladu sa zakonom.

- Taj iznos je više nego dovoljan da kvalitetno pokrije bančino potraživanje, jer se radi o fer tržišnoj vrijednosti, što je konstatovano i kontrolom od strane CBCG, kao i od strane nezavisnog revizora KPMG. UCB je koristila zakonsku mogućnost sticanja kolaterala za iznos duga i nije ni prva, ni posljednja banka u Crnoj Gori koja je to uradila. U konkretnom slučaju UCB je redovno izvještavala Centralnu banku. Uostalom, i revizorski izvještaj za 2013. godinu je bez rezervi iskazao pozitivno mišljenje – navode iz banke i ističu da bi bili srećni da to zemljište danas vrijedi 16 miliona eura, kako se insinuira u tekstu, jer bi to značilo da će banka imati profit od prodaje te zemlje u visini od čak 13,5miliona eura.

- I laicima je jasno da, ako preduzeće ima samo jedno zemljište u bilansu stanja, vrijednost tog preduzeća zavisi od cijene tog zemljišta. Pad cijena nekretnina je jedna od teških posljedica svjetske ekonomske krize i pogodio je svjetsku ekonomiju, a ne samo našu. Logika kojom osnivači Vijesti zaključuju ne zaslužuje ništa osim ironičnog podsmijeha, jer se graniči sa ekstremno djetinjastim poimanjem bankarskog poslovanja. Banka apeluje na javnost da i ovaj pokušaj medijskog linča konkurencije od strane Vijesti shvate kao dio njihove političke i interesne igre, jer su u svim do sada sličnim pokušajima, a bilo ih je mnogo,  doživljavali neuspjehe.

Vijesti su u spornom tesktu navele da su vlasnici kompanije First sefront estejt Petros Statis i Vei Seng Pua dug nekoliko kompanija platili banci zemljištem u Reževićima. Statis je suvlasnik banke, a Vijesti smatraju da je Pua u toj transakciji oštećen.

Ko je CIN: Ivanović, Perović, Šćekić, Mićunović, Jovović i Tadić-Mijović  

cinok

 

U dva navrata, dnevnik Vijesti je objavljivao tekstove u kojima se pominje First financial banka, danas Universal capital banka, u namjeri da, kako se navodi u saopštenju, grubim insinuacijama nanese štetu banci.

- Da se ,,Vlasi ne dosjete“, Vijesti i Dejli press su osnovale Centar za istraživačko novinarstvo, takozvani CIN. Tako ispada da ne pišu Vijesti nego taj CIN, a Vijesti kao ,,samo“ prenose ono što piše CIN. Radi javnosti saopštavamo ko su članovi Upravnog odbora CIN-a: Željko Ivanović - predsjednik UO, te članovi Miodrag Perović, Slavoljub Šćekić, Vladan Mićunović i Mihailo Jovović, dok je predsjednica CIN-a Milka Tadić-Mijović. Radi se o dobro poznatim  licima – navode iz banke. (Pobjeda)

 

Portal Analitika