NATO

PEJOVIĆ: Ocjene iz Rezolucije EP važan putokaz na putu prema članstvu u EU

Ocjene iz Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori predstavljaju važan putokaz i podršku našoj zemlji na putu prema članstvu u EU i Crna Gora će nastaviti s ispunjavanjem svih obaveza na tom putu, kazao je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.
PEJOVIĆ: Ocjene iz Rezolucije EP važan putokaz na putu prema članstvu u EU
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je danas razgovarao sa članicom delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Elenom Đentile.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, te parlamentarnoj saradnji posebno u svjetlu predstojećeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Evroposlanica Đentile je pozdravila dobre odnose Crne Gore i Evropskog parlamenta u procesu pristupanja Evropskoj uniji i izrazila očekivanje za intenziviranje saradnje Italije i Crne Gore, a posebno Regije Pulja iz koje dolazi.

"Pejović je istakao da ocjene iz Rezolucije predstavljaju važan putokaz i podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU. U tom kontekstu, prenio je spremnost i odlučnost da se nastavi s ispunjavanjem svih obaveza u pravcu ostvarenja punopravnog članstva u Uniji", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović i Đentile razgovarali su o prioritetima budućeg trilateralnog programa Italija-Albanija-Crna Gora, za koji će Upravljačko tijelo biti Regija Pulja (Bari), i razmijenili mišljenje o ostalim programima u kojima će Crna Gora i Italija učestvovati, kao što su Jadransko-jonski i Mediteranski transnacionalni program. Posebno su istakli važnost saradnje u oblastima turizma, kulture, zaštite životne sredine, očuvanja prirodnih resursa i povećanja zaposlenosti.

"Pejović je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države u okviru programa finansiranih od strane EU i izrazio spremnost za intenzivnijim kontaktima između Crne Gore i Regije Pulja u cilju pronalaženja mogućnosti za međusobnu saradnju, razmjenu iskustava i suočavanje sa zajedničkim izazovima", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika