Politika

Izabrani potpredsjednici opštine Herceg Novi

Sa 22 glasa odbornika DPS-a i građanske liste „Izbor" za potpredsjednike Opštine Herceg Novi izabrani su Dragan Janković iz DPS-a i Tamara Vujović iz "Izbora".
Izabrani potpredsjednici opštine Herceg Novi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dva odbornika Novske liste bili su protiv, a uzdržani deset odbornika Koalicije SNP-DF-NS (odnosno tri zasebna odbornička kluba, SNP, NOVA i PZP), kao i dva odbornika SDP-a.

Najavljena rasprava o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za prerardu otpadnih voda odložena je zbog bolje pripreme za nastavak Skupštine u petak, prenosi Radio Jadran.

Oformljeno je sedam skupštinskih Odbora za statut i propise, budžet i finansije, turizam i privredni razvoj, planiranje i uređenje prostora, komunalno stambenu djelatnost, društvene djelatnosti i za imovinsko-pravna raspolaganja.

Usvajanju predloženih predloga članova za skupštinske odbore, prethodila je rasprava koju su pokrenuli odbornici opozicije, negodujući što nova vlast navodno nije ispoštovala demokratski princip prema strukturi Skupštine i osvojenim mandatima.

To su okarakterisali kao "politički maliciozno", smatrajući da su oštećeni odbornici Koalicije, jer je njihova zastupljenost u Odborima sa osam osvojenih mandata mala.

Danijela Đurović iz SNP-a ustvrdila je da će ovakvo formiranje Odbora blokirati rad Skupštine, te da je ranija vlast bila više demokratska.

"Pravo skupštinske manjine garantuje jednaku zastupljenost u odborima" podsjetila je ona.

„Sa 58 mjesta raspolažu u skupštinski odbori i formirana tijela ne odgovaraju strukturi Skupštine, pa je čak i DPS zakinut“, primjetio je Milovan Baždar (PzP).

Nova opozicija iskoristila je priliku da proširi polemiku i na aferu "snimak" i na neke druge teme, izvan dnevnog reda i Poslovnika, kojima je nastojala da, kako su to vidjeli iz vlasti, iznesu svoje političke pamflete.

Zbog toga im je Dušan Radović Krušo (Izbor) poručio da proteklih 14 godina nisu radili ništa, te da sada i novoj vlasti ne daju da radi. On je tražio da se uvaži njihovo vrijeme i ako se smatraju toliko oštećenim da će se „Izbor" odreći svojih 16 eura dnevno, koliko članovi Odbora dobijaju kao nadoknadu, u korist odbornika Koalicije, jer smatra da je to jedino što ih interesuje.

Na početku sjednice nije prošao predlog odbornice Danijele Đurović da Skupština raspravlja o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica, jer je Tenderska komisija završila pregovore sa „Orascomom" koji nisu u skladu sa zaključcima Skupštine u prethodnom sazivu.

Izvor i foto: Radio Jadran

Portal Analitika