Region

U podne inauguracija prve predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

U Zagrebu će danas biti inaugurisana prva predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, prenose mediji u regionu.
U podne inauguracija prve predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović
Portal AnalitikaIzvor

Inauguracija će biti obavljena na Markovom trgu, u starom dijelu Zagreba, a na kojem će se pojaviti sve zvanice iz visokog svijeta politike. Među prisutnima je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je, kako izvještava HRT, još sinoć prvi stigao u glavni grad Hrvatske.

Uz njega, među zvanicama su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednici Albanije, Kosova, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Makedonije, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Svečanosti će prisustvovati više od 80 predstavnika svjetskih država. Svečanost prati više od 300 hrvatskih i stranih novinara i predstavnika medija.

Malo poslije 12 sati novoizabrana predsjednica stići će uspinjačom i Ćirilometodskom ulicom do Markovog trga. Početak svečanosti označiće izvođenje himne Hrvatske.

Iako se neki detalji još čuvaju u tajnosti, poznato je da će 47-godišnja predsjednica do uspinjače doći automobilom u društvu supruga, a djeca neće biti s njima. S njom će, zato, biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni sekretar Milijan Brkić, a svi će prije ukrcavanja kupiti karte za uspinjaču.

Fanfare će najaviti trenutak kada će predsjednica, u pratnji supruga, stati na pozornicu na Markovom trgu, a nakon himne prisutni će minutom ćutanja odati poštu poginulima u Domovinskom ratu, a na kraju prvog dijela, pjevačica Renata Sabljak izvešće međimursku pjesmu "Dej mi Bože". Slijedi zakletva i potpisivanje, a ustavna sutkinja Jasna Omejec predaće Kolindi Grabar-Kitarović predsjedničku lentu. Slijedi recital svima dobro poznate Gundulićeve "Ode slobodi". Tada će se prema pozornici uputiti pripadnici Počasno-zaštitne jedinice, od koji će samo jedan, ona sa zastavom Hrvatske, popeće se na pozornicu. S Tuškanca će istovremeno topovi hrvatskih Oružanih snaga ispaliti deste počasnih plotuna.

Pored obaveznih predstavnika najvećih svjetskih i evropskih organizacija, na inauguraciju su pozvane i poznate ličnosti među kojima će biti Nives Celzijus i Marko Perković Thompson. Kontroverzni pjevač već se nalazi u VIP loži, a uz njega su tu i Davor Šuker, Tomislav Merčep, Zdravko i Zoran Mamić, Ivan Aralica, Milan Bandić, Anto Đapić, Zvonimir Šeparović, Mate Bulić, Anica i Robert Kovač, Dubravko Šimenc, Dražen Budiša, Dorica Nikolić, Toni Cetinski, Ćiro Blažević, Emil Tedeski i Tomislav Horvatinčić.

Izvor: Klix.ba, Index.hr

Portal Analitika