Svijet

Umro Mikele Ferero, otac "Nutele" i najbogatiji Italijan

Mikele Ferero, najbogatiji čovjek u Italiji i vlasnik globalnog carstva čokolade i slatkiša "Ferrero", umro je juče u 89. godini, objavila su dvojica radnika njegove kompanije.
Umro Mikele Ferero, otac "Nutele" i najbogatiji Italijan
Portal AnalitikaIzvor

- Milijarder je umro kod kuće, u Monte Karlu, nakon duge bolesti - saopštio je jedan od radnika.

Njegova smrt će vjerovatno otvoriti nagađanja o nasljedniku, a možda i probleme u porodičnoj kompaniji, Grupo Ferrero koja raste uprkos najdužoj recesiji u Italiji od Drugoga svjetskog rata.

Čuvena kompanija proizvodi, pored ostalog, namaz "Nutella", praline "Ferrero-Rocher" i liniju "Kinder", a analitičari i bankari smatraju je najvrjednijom privatnom kompanijom u Italiji.

Fererov sin Đovani, direktor grupe, odbacio je krajem 2013. sugestije da je za tu italijansku kompaniju zainteresovan veći švajcarski konkurent "Nestle", te je rekao da "Ferrero" nije na prodaju.

Stariji Ferero nije mnogo govorio i izbjegavao je publicitet, a malu fabriku čokolade iz Pijemonta pretvorio je u globalnog diva. Vodio je "Ferrero" željeznom rukom, ali ga je lokalno stanovništvo voljelo, jer je davao cijeloj zajednici, a zaposleni su imali izvrsne uslove rada.

Do prije neku godinu, Ferero je svakog dana iz vile u Monte Karlu helikopterom putovao u sjedište kompanije, u slikoviti gradić Alba na sjeveroistoku Italije, i ondje učestvovao u stvaranju i testiranju novih proizvioda.

Časopis "Forbs" (Forbes) opisao ga je kao najbogatijeg poslastičara na svijetu, a on i porodica, sa 23,4 milijarde dolara, nalazili su se na 30. mjestu liste najbogatijih.

Izvor: Index (index.hr)

Foto: strettoweb.com

 

Portal Analitika