Politika

Front priprema vladu u sjenci ako propadnu pregovori sa SDP

Demokratski front (DF) bi, u slučaju propasti pregovora sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) o prelaznoj vladi, ostatku opozcije mogao predložiti ideju o vladi u sjenci, saznaje Pobjeda.
Front priprema vladu u sjenci ako propadnu pregovori sa SDP
Portal AnalitikaIzvor

Ta ideja navodno je postala ponovo aktuelna nakon izjave predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da prelazna vlada nije prioritet SDP-a već da su to NATO integracije.

Činjenica da delegaciju SDP-a na razgovorima neće predvoditi predsjednik partije i da u pregovaračkoj ekipi socijaldemokrata neće biti ministri Konjević, Brajović i Lazović, dodatni su razlozi da lideri opozicije već razmišljaju o "rezervnom planu" opozicionog aktivizma - formiranju vlade u sjenci.

“Cilj nam je zadržati 36 poslanika koji podržavaju opozicionu inicijativu i vlada u sjenci je naredni korak “ rekao je izvor iz DF-a.

Sastanak opozicije sa SDP-om na kojem će se razgovarati o prelaznoj vladi biće održan u ponedjeljak.

Izvor Pobjede iz DF-a je saopštio da smatra da bi formiranje vlade u sjenci za ostatak opozicije bio prihvatljivije rješenje nego masovni protesti o čijem održavanju ne postoji konsensus ni u Predsjedništvu Demokratskog fronta, a kamoli među konstituentima DF-a.

Iako je crnogorska opozicija tokom protekle decenije imala brojne ideje udruživanja, nikada nije zaživjela ideja o formiranju vlade u sjenci, kao neki oblik održanja zajedništva i pokušaj političkog oživljavanja opozicionih stranaka do raspisivanja narednih izbora.

Vlada u sjenci kao politički koncept odavno postoji u državama zapadne demokratije dok je, od država regiona, jedino zabilježena u Makedoniji. U Srbiji je opozicija najavila okupljanje oko tog projekta tokom marta.

Portal Analitika