Abiznis

MA pregovara o poslovnom aranžmanu sa Etihadom

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA) pregovara sa kompanijom Etihad Airways iz Abu Dabija o zaključivanju poslovnog aranžmama u kojem bi dijelili letove, odnosno stavili svoje kodove na letove na koje se odnosi sporazum.
MA pregovara o poslovnom aranžmanu sa Etihadom
Portal AnalitikaIzvor

Takozvani codesharing ugovor podrazumijeva da aviokompanije, potpisnice sporazuma, prodaju karte na tim letovima i dolučuju čiji će avioni održavati liniju, piše Pobjeda.

Prema informacijama lista, izaslanik Etihad Airwaysa u pregovorima sa MA je bivši srbijanski ministar finansija, Mlađan Dinkić.

On, međutim, nije želio da komentariš svoj angažman, jer izjave za medije ne daje otkako se povukao iz politike.

Etihad Airways je u avgustu 2013. godine ušao u strateško partnerstvo sa Jat Airwaysom, preuzimajući 49 odsto kapitala te kompanije, dok je država Srbija ostala vlansik 51 odsto akcija.

Zajednička kompanija je, u oktobru 2013. godine, preimenovana u Air Serbia, dok je Jat Airways ugašen sa 73 miliona eura duga.

MA takve ugovore ima sa dvije aviokompanije. Nacionalni avioprevoznik je prošle godine zaključio ugovor sa Air Franceom, za letove od Podgorice do Pariza, a zatim i sa Air Serbiom za letove od Tivta do Beograda.

Karte za te letove prodaju sve kompanije koje imaju ugovor, a putnicima je prednost, osim razvijene mreže letova, i to što mogu da kupe karte kod kompanije čije su cijene niže.

MA je na ovogodišnjoj listi Vlade za privatizaciju. Predstavnici Etihad ranije su bili zainteresovani za ulazak u MA, ali su kao uslov postavljali ulazak i u vlansičku strukturu Aerodroma Crne Gore.

Prema nezvaničnim informacijama, u aneks koalicionog sporazuma između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), o kojem vladajuća koalicija pregovara mjesecima, trebalo bi da se unese da se Aerodromi neće privatizovati.

Etihad je jedna od najluksuznijih svjetskih avio kompanija. Na letovima te kompanije ima dosta srjuardesa iz Crne Gore.

 

Pobjeda

Portal Analitika