Politika

MUP: Džomić ne može u Crnu Goru

Ministarstvo unutrašnjih poštovaće Zakon o strancima koji propisuje da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti, poručuju iz MUP-a.
MUP: Džomić ne može u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

MUP je to saopštio povodom odluke Upravnog suda da usvoji zahtjev protojereja Velibora Džomića i odobri mu da boravi u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora koji se vodi kod tog suda.

"MUP će poštovati član osam, stav jedan, tačka pet Zakona o strancima koji propisuje da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti. Agencija za nacionalnu bezbjednost je početkom ove nedjelje dostavila akt u kojem navodi da ostaje pri mišljenju koje je i ranije dostavljala MUP-u, a to je da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost", navodi se u saopštenju MUP-a dostavljenom Atlas TV.

Na drugoj strani protojerej Velibor Džomić kaže da je očekivao da će Upravni sud donijeti privremenu mjeru kojom mu se odobrava boravak u Crnu Goru, te istakao da i dalje ostaje u Trebinju dok ne vidi da li će Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiti žalbu na rješenje.

Džomić je u izjavi za agenciju Srna, kazao da žalbeni rok traje tri dana, te izrazio uvjerenje da će odluke Suda biti poštovane.

"Ja sam, iako mi nije odgovaralo i iako sam znao da je nezakonito, ispoštovao rješenje MUP-a Crne Gore i napustio sam dobrovoljno tu državu. Isto tako očekujem da MUP poštuje odluke Suda bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne", rekao je Džomić.

On je istakao da u ovom slučaju MUP Crne Gore i on više ne predstavljaju organ i građanina, već dvije stranke u upravnom sporu potpuno ravnopravne.

"Ja sam u ovom slučaju tužilac, a MUP tuženi organ. Tuženi nema pravo da tužioca sprječava u bilo kom segmentu da bi ostvario pravo na sudsku zaštitu i zaštio svoj pravni interes u skladu sa zakonom", kaže Džomić.

On je istakao da se odmah, nakon usvajanja zahtjeva, nije želio vratiti u Crnu Goru da ne bi, kako kaže, pogoršao bilo šta.

"Ne želim da dovodim i njih i sebe u nezavidnu situaciju. Ovim čekanjem branim i sebe od njih i njih od sebe", rekao je Džomić i dodao da se još detaljno nije upoznao o sadržaju rješenja, posebno sa obrazloženjem.

On je dodao da zbog ove situacije najviše trpi njegova porodica, navodeći da je primjetio da je i Sud te razloge cijenio.

Džomić smatra da će se u svakom slučaju upravni spor voditi još najmanje godinu.

Upravni sud Crne Gore usvojio je zahtjev protojereja Velibora Džomića i donio privremenu mjeru, kojom mu se odobrava da boravi u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora koji se vodi kod tog suda, saopštio je Džomićev advokat Zoran Piperović.

On je rekao da se u obrazloženju naglašava da Sud već četvrti put donosi istu mjeru koju policija ne poštuje.

Portal Analitika