Zanimljivosti

VIDEO: Vatrene lopte iznad Novog Zelanda

Kamera na automobilu Novozelanđanina Džoša Šerbouna juče je snimila trenutak kada je meteor u vidu sjajne vatrene lopte proletio nebom iznad Taurange, na Sjevernom ostrvu, osvijetlivši na kratko noćno nebo blistavom plavom svjetlošću.
VIDEO: Vatrene lopte iznad Novog Zelanda
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi “Nju Ziland herald”, vatrena lopta je mogla da se vidi od Fangareja, na Sjevernom ostrvu, do sjevernog dijela Južnog ostrva, a sajtu WeatherWatch.co.nz javilo se više ljudi koji su nešto vidjeli na nebu.

Stručnjaci iz Novog Zelanda kažu da je najvjerovatnije riječ o veoma sjajnom

meteoru, tzv. bolidu. Oni nisu toliko rijetki kao zvijezde padalice, ali budući da kratko traju, rijetko mogu da se vide.

Marek Kukula, astronom Kraljevske opservatorije u Griniču, rekao je za “Indipendent” da zahvaljujući kamerama za video-nadzor i vebkamerama sve češće mogu da se registruju.

- Ovo je veoma zanimljivo naučnicima. Na osnovu pozicije i usmerenosti kamere, putanje meteora može da se utvrdi iz kog dijela Sunčevog sistema je stigao.

Ovo je nevjerovatno koristan podatak -  rekao je on, dodavši da svake godine Zemlju pogodi oko 40.000 tona materijala, pri čemu se najveći dio pretvori u prah prije nego što dospije u atmosferu.

Izvor: Blic.rs

 

Portal Analitika