Društvo

Otvoren Konfucije institut na Univerzitetu Crne Gore

Institut Konfucije otvoren je danas na Univerzitetu Crne Gore. Cilj insistuta, kako je saopšteno na današnjem predstavljanju, je promovisanje kineske kulture i jezika i što bolje upoznavanje stanovnika Crne Gore sa Kinom.
Otvoren Konfucije institut na Univerzitetu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranju instituta pored rektorke Radmile Vojvodić, ambasadora Kine Cui Djiveija prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministri nauke i saobraćaja i  pomorstva Sanja Vlahović i Ivan Brajović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović tom prilikom je kazao da je uvjeren da je otvaranje instituta još jedna potvrda snažne, intenzivne i tradicionalno dobre saradnje naše zemlje i Kine.

- Ovo je snažan most sa Kinom, koji podstiče na još snažniju ekonomsku saradnju ali ovaj institut će  ohrabiriti saradnju u mnogim drugim oblastima – poručio je Vujanović.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić kazala je da otvaranje Instituta Konfucije afirmiše otvorenost, djelovanje kroz pokretački duh, saradnju i udruživanje na svim poljima obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.insistu2

- U tom smislu, saradnja Univerziteta Čangša i UCG, kroz Konfucije instutut, plod je i potvrda visokih profesionalnih nazora. Konfučijevim imenom rad instituta i simbolički i stvarno temelji i propagira osnovna načela konfučijanske filozofije života-čovjekoljublje, ispravnost i savjesnost. Uz edukativne programe za kineski jezik kao prioritet rada instituta, podrazumijeva se i razvoj svih vidova kulturne saradnje između Crne Gore i Kine, međusobno upoznavanje sa autentičnim kulturnim vrijednostima i u toj interakciji, kreiranje novih kulturnih vrijednosti - istakla je Vojvodić.

Kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Djivei kazao je da se, sa rastom učestalih razmjena dvije zemlje, potreba i entuzijazam za učenje kineskog jezika i upoznavanje kineske kulture u Crnoj Gori stalno povećava, te da je Konfučijev institut dobra platforma za to.

- Osnivanje prvog Konfučijevog instituta u Crnoj Gori je važno dostignuće i sigurno će otvoriti novo poglavlje u oblasti kulturne razmjene i saradnje naše dvije zemlje i postati važna karika u daljem boljem upoznavanju i zbližavanju dva naroda - naglasio je Djivei.

Na institutu Konfucije biće dostupni kursevi kineskog jezika, kineski nacionalni testovi za određivanje nivoa znanja kineskog jezika nematernjih govornika, stipendije, ljetnji i zimski kampovi, program razmjene kao i kurs kinsekog kulinarstva.

foto: D. Malidžan

Portal Analitika