Društvo

GREEN HOME: Reciklirajmo poklanjajući preko www.pokloni.me

Od danas građani Crne Gore mogu poklanjati stvari putem web stranice www.pokloni.me koja je osmišljena i izrađena u saradnji sa ME-net kreativnim timom.
GREEN HOME: Reciklirajmo poklanjajući preko www.pokloni.me
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ideja vodilja pri izradi ove internet prezentacije svakako je bio humanitarno-ekološki aspekt misije poklanjanja stvari koje vam više nisu potrebne, koje su vaša djeca prerasla ili za koje jednostavno nemate mjesta u svojim domovima, navodi se u saopštenju NVO Green Home.

Dakle, zamisao je da stvarima koje više ne koristite damo nov život. Ova web stranica prvenstveno omogućava korisnicima anonimnu razmjenu, putem koje želimo stimulisati građane da međusobno razmjenjuju predmete, kako bi probudili društvenu ali i ekološku svijest o problemu pretjerane potrošnje kao posljedice današnjeg stila života.

"Postoji veliki broj slučajeva da građani koji žele poklanjati predmete to ne čine jer ne znaju kako i kome, pa se odlučuju na odbacivanje ovakvih stvari. Znajući da u našoj zemlji postoji veliki broj građana, kojima je svijest dovoljno razvijena da nemaju problem sa prihvatanjem tuđih stvari, preporučujemo korišćenje pokloni.me stranice. Kako bi zaštitili dobru namjeru onih koji poklanjaju i ispoštovali pravila očuvanosti i upotrebljivosti predmeta, svi poslati oglasi će prije objavljivanja biti provjereni i odobreni od strane Green Home-a. Pokloni.me projekat ne podržava poklanjanje hrane i pića", stoji u saopštenju.

Poklanjanje se na ovaj način vrši anonimno, a sama procedura je vrlo jednostavna i pristupačna kako sa računara tako i sa mobilnih uređaja.

"Dakle, koristeći opciju dodaj oglas imate mogućnost izbora kategorije kojoj vaša stvar pripada (odjeća, knjige, igračke, namještaj...). Radi lakše pretrage savjetujemo korisnicima da upisuju grad, iako unošenje podatka u ovo polje nije neophodno za postavljanje oglasa. Naša sugestija dolazi iz potrebe da korisnicima omogućimo lake i održivije načine razmjene ili poklanjanja. Opcija unošenja broja telefona, takođe je proizvoljna i nije uslov za postavljanje oglasa. Fotografija predmeta koji poklanjate nije nužna ali je svakako korisna za onoga koji želi koristiti ponuđeni predmet. Po odobrenju administratora, oglas će biti javno dostupan ali korisnički podaci skriveni. Kada korisnik pokloni oglašenu stvar, potrebmo je oglas izbrisati kako ga ne bi dalje kontaktirali po istom osnovu. Samo brisanje se vrši putem istog korisničkog naloga u potvrdnom mejlu koji automatski stiže nakon postavljanja oglasa", objašnjavaju iz NVO.

Sajt www.pokloni.me je dio edukativnog programa koji Green Home realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. 

Ponovnom upotrebom ili popravkom oštećenih i neispravnih predmeta, štedimo prirodne resurse iz kojih se oni dobijaju, ogromne količine energije potrebne za njihovu konfekcijsku proizvodnju, smanjujemo emisiju gasova staklene bašte i utičemo na ublažavanje klimatskih promjena, kao i na smanjenje količine otpada u opticaju.

Portal Analitika