Svijet

Mekejn: Primirje neće trajati ni sedam dana

Američki republikanski senator Džon Mekejn ocijenio je da je sporazum o prekidu vatre iz Minska neodrživ i da neće trajati ni sedam dana.
Mekejn: Primirje neće trajati ni sedam dana
Portal AnalitikaIzvor

"Čini mi se da je to neizvodljivo. To je saniranje rane hanzaplastom i moje je predviđanje da neće trajati ni nedjelju dana", rekao je Mekejn, komentarišući sporazum koji su u utorak postigli Kijev, Moskva, Pariz i Berlin.

Prema tom sporazumu, prekid vatre stupa na snagu 15. februara, a sve strane su dužne da, u roku od dvije sedmice, povuku teško naoružanje kako bi bila stvorena bezbjednosna zona, podsjećaju agencije.

"Ako se to desi, i svinje će početi da lete", prokomentarisao je Mekejn.

Američki senator je rekao i da diplomatski napori za postizanje mira neće uroditi plodom ako SAD ne upute defanzivnu vojnu pomoć Ukrajini.

Mekejn je prošle sedmice u Minhenu, gdje je učestvovao na bezbjednosnoj konferenciji, rekao da su SAD djelimično krive za to što ukrajinska vojska koristi kasetne bombe.

"Da smo ih snabdijeli naoružanjem koje im je bilo potrebno, oni ne bi morali da koriste kasetne bombe. To je djelimično naša greška", rekao je Mekejn.

Hjuman Rajts Voč potvrdio je u izvještaju u novembru prošle godine tvrdnje stanovništva u Donjeckoj i Luganskoj Republici da su ukrajinske trupe koristile kasetnu municiju u naseljenim područjima.

Izvor: b92.net

Portal Analitika