Abiznis

MBA: Omogućiti privrednicima neophodne informacije o poslovanju

Montengro biznis alijansa MBA upućuje apel svim državnim institucijama da omoguće privrednicima informacije koje su im neophodne u poslovanju.
MBA: Omogućiti privrednicima neophodne informacije o poslovanju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Privrednici ne mogu poslovati bez adekvatnih informacija, a obzirom na dosta komplikovane zakonske propise i obimnu administraciju, MBA kao dio svoje svakodnevne aktivnosti vrši poslove informisanja o tumačenjima i načinima sprovođenja zakonske regulative. Većina državnih institucija shvata značaj informisanosti za privrednike, i uvijek izlaze u susret sa veoma brzim i preciznim odgovorima koje MBA zahtjeva", navodi se u saopštenju.

Nažalost, kako dodaju, ima i drugačijih primjera.

"MBA je 14.01.2015. uputila zvanični dopis Upravi za javne nabavke, sa zahtjevom da se pojasni nedoumica vezano za primjenu Zakona o javnim nabavkama. Nakon brojnih poziva i obećanja da ćemo dobiti odgovor na Dopis, dana 11.02.2015 smo i dobili odgovor, u kome se kaže da Uprava za javne nabavke nije nadležna za davanje mišljenja o primjeni Zakona o javnim nabavkama. Skoro mjesec dana je bilo potrebno da dobijemo odgovor o nenadležnosti. Koliko bi čekali odgovor da su nadležni? Kroz sistem javnih nabavki, veliki broj privrednika u Crnoj Gori ostvaruje svoj prihod. Pitamo se kako da posluju kada im za jednu informaciju od institucije koja “upravlja” javnim nabavkama treba mjesec dana? Da li je to način da podstaknemo preduzetništvo, da podstaknemo privrednu aktivnost? Kada jedna od reprezentativnih biznis asocijacija ne može da dobije brz i adekvatan odgovor, kako da to očekuje pojedinačni privrednik?", pitaju se iz MBA.

Kako zaključuju, državne administracije ne bi bilo da nema privrednika.

"Niti bi imali za koga raditi, niti bi ih imao ko plaćati. Administracija je tu zbog privrede i građana, a ne obrnuto. Zašto se to uvijek zaboravlja? U MBA ćemo uvijek podići glas protiv svih koji svojim djelovanjem odmažu biznisu i svojim djelovanjem ometaju njegov razvoj, uvjereni da će uticaj poslovnih asocijacija biti sve veći, i  da će biti sve manje razloga da se oglašavamo na ovaj način", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika