Društvo

KUNT: Starost barskih i ulcinjskih maslina biće poznata krajem februara

U prostorijama Društva maslinara Bar, u Starom Baru je 12. februara održana specijalistička obuka za maslinare Bara i Ulcinja, u okviru projekta «Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz uvođenje klastera”, koju je održao UNIDO ekspert iz Turske Vedat Kunt.
KUNT: Starost barskih i ulcinjskih maslina biće poznata krajem februara
Portal AnalitikaIzvor

Projekat  finansira Evropska unija, implementira ga Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), u saradnji sa kancelarijom za razvoj (UNDP) i Ministastvom ekonomije Crne Gore.

Kunt je maslinare informisao da se rezultati utvrđivanja starosti stabala maslina sa područja Bara i Ulcinja očekuju krajem februara. U višečasovnom predavanju i diskusijama turski ekspert je istakao da činjenica da će maslinari imati zvaničnu potvrdu starosti njihovih stabala daje prednost u marketingu, promociji i boljoj prodaji barskog i ulcinjskog maslinovog ulja. Maslinarima su predstavljeni i savremeni načini prodaje, gdje se zahtjevima i potrebama potrošača posvećuje velika pažnja. “Navedene prednosti u promociji i prodaji se mogu bolje iskoristiti ukoliko se maslinari organizuju i udruže u klaster”, rekao je on.

“Predavanje je pokazalo da klaster maslinarstva koji čine maslinari sa područja Bara i Ulcinja već počinje da živi i daje rezultate. Nastavkom intenzivnih aktivnosti zajedničke prodaje i trgovinskim centrima Crne Gore, te predstavljanju na Jadranskom sajmu  u  Budvi uslovljava bolju povezanost i stvaranje međusobnog povjerenja maslinara. Zajedničke aktivnosti predstavnika maslinarskih organizacija Bara i Ulcinja daju pozitivne pomake u formiranju Nacionalnog udruženja maslinara Crne Gore, u koje će biti uključene i maslinarske organizacije iz Boke i Budve. Udruživanje maslinara po svim osnovama jača njihovu poziciju na tržištu, a pojednostavljuje i unaprijeđuje komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja te drugim institucijama i organizacijama”, kažu u Udruženju maslinara Bara.

 

(Ž.M)

 

 

Portal Analitika