Društvo

Jasna Perović Bajović na Programu za profesore fizike CERN 2015

Na osnovu Ugovora o saradnji između Vlade Republike Crne Gore i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti visokoenergetske fizike, i dogovora postignutih tokom posjete delegacije Crne Gore CERN-u, decembra 2014. godine, kao i uzvratne posjete delegacije CERN-a Crnoj Gori, Ministarstvo nauke je 19. januara 2015. godine objavilo Konkurs za učešće na programu CERN-a „Program za profesore fizike srednjih škola CERN 2015“, sa rokom za dostavljanje prijava do 5. februara 2015. godine.
Jasna Perović Bajović na Programu za profesore fizike CERN 2015
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na predmetni Konkurs prijavila su se četiti kandidata, i to:

1. Ines Zlatović, JU Gimnazija Niko Rolović, Bar;

2. Jeva Šćekić, JU Srednja elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje;

3. Velislavka Tešović, JU Resursni centar za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora, Kotor; i

4. Jasna Perović Bajović, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić.

Nakon razmatranja pristiglih prijava, Ekspertski tim za saradnju sa CERN-om, u sastavu: prof. dr Dragan Hajduković, fizičar, dugogodišnji naučnik u CERN-u; prof. dr Jovan Mirković, fizičar na Univerzitetu Crne Gore - Prirodnomatematičkom fakultetu u Podgorici; i mr Darko Petrušić, pomoćnik ministra nauke, nacionalna kontakt osoba za saradnju sa CERN-om, izabrao je:

Jasnu Perović Bajović, profesoricu fizike u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću, angažovanu u ovoj ustanovi od oktobra 2014. godine. Od februara 2010. do novembra 2013. godine bila je angažovana u JU Gimnazija Stojan Cerović u Nikšiću. Od septembra 2010. godine radi i u JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Dara Čokorilo” u Nikšiću,  a od septembra 2014. godine u JU Osnovna škola “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću i JU Osnovna škola “Olga Golović” u Nikšiću.

Kao učenik ostvarila je zapažene rezultate - bila je prvak Crne Gore na takmičenjima iz fizike i nosilac diplome Luča 1. Dobitnik je Vladine stipendije za talentovane učenike, kao i Vladine stipendije za talentovane studente. Tokom studija na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore ostvarila je prosjek 9.65, i diplomski rad, koji je napisala na engleskom jeziku, odbranila je ocjenom 10. Tokom 2007. i 2008. godine boravila je na Institutu za fiziku visokih energija DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) u Hamburgu, Njemačka, u cilju pripreme diplomskog rada. Pokazala je stručnu i pedagošku spremnost da mladim generacijama približi svijet nauke, a na olimpijadama znanja iz fizike mnogi njeni učenici našli su se među najboljima.

Program za profesore fizike srednjih škola u trajanju od tri sedmice, održava se tokom jula u organizaciji CERN-a. Program je namijenjen profesorima srednjih škola koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike čestica, odgovarajućih tehnologija i ostalih pitanja iz pomenutih oblasti. Ove godine održaće se u periodu 5 - 25. jul 2015. godine. 

Portal Analitika