Abiznis

Liberali predlažu lični bankrot

Liberalna partija Crne Gore pripremila je prijedlog Zakona o ličnom stečaju potrošača, kojim će omogućiti stvaranje uslova da se insolventnim i prezaduženim građanima omogući reprogramiranje njihovih obaveza.
Liberali predlažu lični bankrot
Portal AnalitikaIzvor

Iz stranke Andrije Popovića je saopšteno da je analiza pokazala da veliki broj potrošača, osim prema bankama, ima neizmirene obaveze i prema državi, lokalnim samoupravama, kao i telekomunikacionim i energetskim kompanijama. 

"Takođe, broj građana s blokiranim računima povećava se iz dana u dan dok  visina njihovog duga raste bez mogućnosti kontrole i uvođenja u prihvatljive evropske okvire. Ovo ukazuje na nužnost preokretanja negativnog trenda i intervencije države s ciljem pomoći prezaduženim građanima. Donošenjem Zakona o ličnom stečaju potrošača razvija se sistem koji će stvariti uslove insolventnim i prezaduženim građanima za reprogramiranje njihovih obaveza, a time i priliku za novi finansijski početak, dok će istovremeno i povjerioci imati mogućnost ravnomjernog namirenja svojih potraživanja. Prijedlog zakona sadržaće opciju moratorijuma na otplatu dugovanja potrošača. Ponudiće se i mogućnost da prezaduženi potrošači zadrže nekretninu u kojoj žive, bez mogućnosti da se povjerilac može namiriti njenom prodajom", navode iz LP.

Prijedlog Zakona o ličnom stečaju potrošača urađen je, kako navode, blisko primjenjujući najbolja legislativna iskustva iz prakse.

"Liberalni model uspostavljen je na osnovu  modela i prema uzoru na hrvatski, slovenački i njemački model, odnosno njihova je  svojevrsna kombinacija. Liberali žele da čuju glas građana, sindikata, NVO i svih drugih relevantnih činilaca prije nego Zakon kandiduju na prvo redovno prolječno zasijedanje Skupštine Crne Gore", istakli su iz LP.

Portal Analitika