Politika

Vujović: SDP pokazuje rezervu prema opozicionoj ideji

Odluka Socijaldemokratske partije da sa opozicionim liderima pregovara sa nižeg nivoa, odnosno da u tim razgovorima ne učestvuju ni partijski lider Ranko Krivokapić, ni članovi Vlade iz SDP-a, mogla bi značiti vrstu rezerve prema ideji opozicije o formiranju prelazne ili vlade nacionalnog jedinstva - kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.
Vujović: SDP pokazuje rezervu prema opozicionoj ideji
Portal AnalitikaIzvor

Vujović smatra da takva odluka SDP predstavlja i poruku DPS -u da „ne žele da rizikuju stabil­nost Vlade do kraja njenog mandata". Na pitanje Šta je, u tom slučaju, motiv SDP-a da pregovara sa opozicijom, Vujović je kazao da se on može tražiti „u pokušaju oja­čavanja pozicija same partije".

- Motiv SDP-a može biti i ubla­žavanje negativnog odnosa opozicionih partija prema njoj, dominantno prouzrokovanog odustajanjem te partije od koaliranja na nivou Podgorice na­kon lokalnih izbora. Na ovaj način SDP šalje, uslovno reče­no, signal da je spremna za određene razgovore sa opozicijom, ali ne one ko­ji bi doveli u pitanje sta­bilnost vladajuće koalicije do održavanja narednih izbora, odnosno ugožavanja stabilnog mandata Vlade -istakao je Vujović.

Prema saznanjima Pobjede, Krivokapić, kao ni članovi Vla­de iz te partije, neće prisustvo­vati razgovorima sa Modragom Lekićem i liderima opozicije koji su inicijatori pre­govora o formiranju vlade na­cionalnog jedinstva. U ime socijaldemokrata prego­varaće Borislav Banović i dio poslaničkog kluba te partije. Demokratski front predstavljaće Miodrag Lekić, Goran Danilović i Branko Radulović, SNP Srđan Milić, Građanski pokret Žarko Rakčević i Dritan Abazović, a Pozitivnu Darko Pajović. Sastanak bi trebalo da bude održan u Skupštini u ponedje­ljak.

Opozicioni lideri će, nakon pregovora sa SDP-om, razgo­varati sa predstavnicima Libe­ralne partije koji su prihvatili poziv. Bošnjačka stranka, Hr­vatska građanska inicijativa i albanske stranke ranije su naja­vile da neće razgovarati o vladi nacionalnog jedinstva jer im, između ostalog, nije bilo pri­hvatljivo učešće pojedinih li­dera opozicije na protestu pro­tiv dolaska Hašima Tačija. DPS je ranije odbacila mogućnost da pregovara o prelaznoj vladi. DF ranije je saopštio da bi vlada nacionalnog jedinstva trebalo da ima tri ključna cilja - stabili­zaciju socijalnoekonomskih prilika, pripremu poštenih iz­bora kroz potpunu implemen­taciju zakonodavstva kao i oživotvorenje principa vladavine prava kroz borbu protiv organizovanog kriminala i korupci­je.

Portal Analitika