Društvo

Marković optužio Stankovića: VDT upao u politizaciju tipičnu za Crnu Goru

Tokom današnje skupštinske rasprave o državnom i specijalnom tužilaštvu ministar pravde Duško Marković optužio je vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da je upao u politizaciju tipičnu za Crnu Goru, te da njemu i Vladi predloženim zakonskim rješenjima nije bila namjera da Stankoviću uskrati bilo kakva ovlašćenja.
Marković optužio Stankovića: VDT upao u politizaciju tipičnu za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, nije siguran da li se na raspravi govorilo o Zakonu o državnom tužilaštvu ili o potrebi da se odustane od tog opredeljenja, prenosi televizija Vijesti. 

Stanković je na to odgovorio da neće predložiti nekog za glavnog specijalnog tužioca bez nekog detaljnog obrazloženja zašto se opredjeljuje za tog kandidata. 

"Samo sam želio da imam jednu saradnju u liku glavnog specijalnog tužioca, niko mi ne garantuje da je onaj za koga smatram i za koga predložim Tužilačkom savjetu da poslije 10-15 dana neće iznevjeriti ona moja očekivanja", kazao je on. 

Opozicija je sa druge strane na raspravi optužila Markovića da on i vlada konstantno opstruiraju Stankovića od kada je imenovan na dužnost vrhovnog tužioca.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore smatra da se Stanković namjerno opstruira što iz Vrhovnog suda, što iz Vlade, što sa raznih strana, kao i sa spletkama, intrigama, bez dokaza koje se iznose kroz razna sredstva javnog informisanja.

Poslanik Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije otišao je korak dalje pa je Vladi spočitao da je odustala od namjere da kontroliše specijalnog tužioca samo zato što je aktuelni VDT poručio da će podnijeti ostavku ako se ta odredba ne izmijeni. 

"Nakon njegovog javnog istupa kad je rekao da mu nećete vi određivati a on da bude odgovoran za rad Tužilaštva i vi mu predlagati i birati specijalnog državnog tužioca jasno je bilo da bi u suprtonom on podnio ostavku. A da on podnese ostavku, gospodine Markoviću, vama bi pala u vodu sva priča o političkoj volji za reformama", dodao je on.

Stanković je ipak svojim javnim nastupima pridobio simpatije opozicije, pa je poslanik Liberalne partije Andrija Popović poručio da će imati bezrezervnu podršku Liberala, ali će morati da krene u čišćenje nekih stvari ostale iza i repova koji su ostali u posljednjih 25 godina.

Podsjetimo, Vlada je ranije predlagala da specijalnog tužioca nakon raspisanog javnog konkursa bira Tužilački savjet, dok se Stanković zalagao da on Tužilačkom savjetu predlaže specijalnog tužioca, da bi Vlada na kraju pristala na ovo rješenje. (CdM, TV Vijesti)

Portal Analitika