Društvo

VLADA: MUP će biračima slati obavještenja putem SMS poruka

U okviru procesa evropske integracije, Vlada Crne Gore, na 99. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sadnom materijalu i Zakona o sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja. Razlozi za izmjene ovih zakona proistekli su iz potrebe preciziranja pojedinih odredbi koje se odnose na usklađivanje definicija, pojmova i postupaka, kao i stvaranja pravnog osnova za prenošenje najnovijih propisa EU iz ovih oblasti. Vlada je ocijenila da predložene izmjene predstavljaju korak ka ispunjavanju obaveza koje je Crna Gora preuzela u postupku pregovaranja.
VLADA: MUP će biračima slati obavještenja putem SMS poruka
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je utvrdila i predloge zakona o izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika  i Zakona o biračkom spisku. Izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještenje o informacijama važnim za ostvarivanje biračkog prava biračima šalje putem SMS poruke. Predloženo rješenje je racionalnije u odnosu na postojeće i omogućava uštede u Budžetu, a birači će na savremeniji i brži način dobiti informacije. Izmjenama Zakona o biračkom spisku preciziraju se pojedine norme i obezbjeđuje njihova praktična primjena u izradi aplikativnog rješenja vođenja biračkog spiska. Ove izmjene su tehničke prirode i ne dotiču osnovni koncept Zakona.

Vlada Crne Gore je donijela Odluku o planu privatizacije za 2015. godinu kojim se utvrđuju osnovni ciljevi, metodi i načini privatizacije, sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju. Na sjednici je naglašeno da je osnovni cilj privatizacije povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana.

Vlada je donijela Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2015. godinu. Monitoring životne sredine predstavlja sistematsko mjerenje i ispitivanje parametara, kao i ocjenjivanje indikatora stanja i zagađenja životne sredine. Na osnovu dostupnih podataka sa mjernih mjesta o stanju životne sredine dobija se jasan uvid u promjene kvaliteta i kvantiteta životne sredine, emisije zagađujućih materija i korišćenje prirodnih resursa.

Takođe, Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o uslovima i načinu korišćenja sredstava iz kredita Abu Dhabi fonda za razvoj i dala saglasnost Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore AD da zaključi ugovor o kreditu namijenjenom razvoju crnogorske poljoprivrede. Crnogorsku delegaciju u radnoj posjeti Abu Dhabi predvodiće prof. dr Petar Ivanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Razmatrajući Informaciju o poplavama koje su nedavno zadesile Republiku Albaniju i Republiku Makedoniju, Vlada je zadužila nadležna ministarstva da u saradnji sa Crvenim krstom opredijele pomoć u robi saglasno mogućnostima, a na osnovu specifikacija država pogođenih elementarnim nepogodama.

Na sjednici su utvrđeni amandmani I - IV na Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore.

Vlada nije prihvatila amandmane poslanika u Skupštini Crne Gore na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

 
Portal Analitika