Društvo

Nastavljena serija okruglih stolova o novom Zakonu o upravnom postupku

Današnjom prezentacijom nastavljena je serija okruglih stolova koju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava za kadrove organizuju u cilju upoznavanja predstavnika državnih organa sa novim Zakonom o upravnom postupku (ZUP).
Nastavljena serija okruglih stolova o novom Zakonu o upravnom postupku
Portal AnalitikaIzvor

Drugi po redu okrugli sto, potpomognut sredstvima Evropske unije iz IPA projekta“Jačanje kapaciteta upravljanja EU sredstvima i opštih upravnih procedura“,  okupio je danas predstavnike visoko rukovodnog kadra iz organa u sastavu crnogorskih ministarstava, te predstavnike Fonda rada, Zavoda za Zapošljavanje i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Otvarajući skup, generalna direktorica Direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dragana Ranitović, istakla je da Crna Gora sprovodi intenzive reforme koje su, prije svega, usmjerene ka zaštiti interesa građana i pravnih lica, sa ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga i stvarnja efikasne i otvorene javne uprave. U svjetlu reformi, jedan od najznačajnijih koraka ka ostvarenju tog cilja, upravo je, kako je istakla, novi Zakon o upravnom postupku.

Novi ZUP, kako je kazala, treba da pruži procesnu sigurnost strankama i da podspješi kvalitet rada državnih i drugih organa koji ga primjenjuju, a kako bi ovaj cilj bio postignut, zakon mora da zaživi u svakom konkretnom djelovanju uprave, što će biti moguće samo kroz njegovu objektivnu i punu implementaciju.
Sa novinama i načelima novog zakona prisutne je upoznao profesor Upravnog prava Milan Marković, koji je kazao da je novi ZUP propisao da se rješavanje konkretnih upravnih situacija reguliše isključivo donošenjem rješenja od strane nadležnog organa uprave. Govoreći o proširenju predmeta upravnog postupka, Marković je naveo da će se po novom ZUP-u odlučivati i po drugim upravnim aktima, kao što su donošenje i zaključivanje upravnih ugovora.

Izlagač na prezentaciji bio je i sekretar Glavnog grada i član radne grupe, Veselin Vukčević, koji je ocijenio da su službenici zaposleni u državnoj upravi ključni faktor za primjenu novog ZUP-a. 

Načelnica Direkcije za državnu upravu, Danijela Nedeljković-Vukčević kazala je da novi ZUP ima sažetije odredbe u odnosu na važeća zakonska rješenja. Ona je pojasnila proces pokretanja, vođenja i okončanja upravnog postupka i dodala da će podatke o činjenicama o kojima se vode službene evidencije, ovlašćeno službeno lice pribavljati po službenoj dužnosti, čime se povećava njegova odgovornost.

Na narednim prezentacijama, koje će se održati tokom februara i marta mjeseca, učestvovaće i  predstavnici sudova, tužilaštava, područnih organa za prekršaje i jedinica lokalne samouprave.

Portal Analitika