Društvo

NOVOSEL: Tivat u 2015. posluje sa suficitom

Tivat je među rijetkim opštinama koja nije prezadužena i nema teret glomazne administracije. U novu poslovnu godinu ušli su sa suficitom i realizacija svih planiranih projekata teče planiranom dinamikom, saopštio je predsjednik te opštine Ivan Novosel, u intervjuu za Radio Crne Gore.
NOVOSEL: Tivat u 2015. posluje sa suficitom
Portal AnalitikaIzvor

Izgradnja kompleksa u uvali Plavi horizonti ne dovodi se u pitanje i izvjesno je da će Tivat, uz pomoć države, raditi put kroz Lušticu kako je i predviđeno ugovorom.

Racionalno trošenje novca iz opštinske kase, redovno izmirivanje obaveza prema kreditorima,investitorima,likvidnost u poslovanju, brižljiv odnos prema sugrađanima, samo je dio strategije rukovodstva opštine Tivat.

"Tivatska opština nije prezadužena i nemamo viška zaposlenih. Naš budžet je likvidan i solventan i u ovu godinu ušli smo sa suficitom. Sve obaveze koje imamo prema kreditorima, investitorima, državi-redovno izmirujemo. Racionalno trošimo sredstva, na taj način i planiramo budžet. Vodimo računa o našim sugrađanima, sva sredstva trošimo namjenski i najznačajnija obaveza koju privodimo kraju jeste kanalizaciona mreža i sistem za preradu otpadnih voda. Taj sistem radimo sa opštinom Kotor, kreditna sredstva obezbijedili smo preko KFW banke, izvođač je renomirana njemačka firma Vasel-tehnik i već su počeli pripremni radovi, a kamen temeljac biće položen 27.februara. Postrojenje će biti u funkciji sredinom naredne godine", kaže Novosel.

Najznačajnije strane investicije započete su u Tivtu. Svjedoci smo uspješnog, već svjetski poznatog brenda Porto Montenegro, Luštica je izvjesno, projekat koji se uveliko realizuje po planu. Pitanje puta ka kompleksu po ugovoru trebalo bi da gradi opština čija je obaveza i eksproprijacija zemljišta.

"Dio puta od 8,8 kilometra izgradiće kompanija Oraskom,na potezu od kružnog toka i kroz sami kompleks. Drugi dio, koji je kategorisan kao lokalni put, obavezu da izgradi ima opština. Moram da kažem da za tako zahtjevnu investiciju nemamo kapaciteta i očekujemo pomoć Vlade, tako da sam siguran da će se sve završiti kako je i planirano. Preuzeli smo i veliku obavezu eksproprijacije zemljišta. I taj posao se privodi kraju. Imamo nekih predmeta koji su na sudu, ali očekujemo da će se ubrzo okončati, tako da nema nikakvih prepreka da se sve zacrtano i realizuje"., kaže Novosel.

Najviše pažnje, ipak, privlači Katar-diar i budućnost uvale Pržno, odnosno lokaliteta Plavi horizonti. Novosel kaže da sve radnje koje preduzimaju investitori ukazuju da je izgradnja tog turističkog kompleksa izvjesna.

"Izglasavanjem odluke o prodaji, Opština je izašla u susret zahtjevu kompanije za otkup zemljišta, kako bi počela realizacija značajnog turističkog projekta, vrijednog 350 miliona eura. Dozvole koje se odnose na urbanističko-tehničke uslove su završene, što je na korak do građevinske dozvole. To je podatak koji ukazuje da Katarci nijesu odustali od ulaganja u toj atraktivnoj uvali. Nikad nijesam ni pismeno ni u ličnoj komunikaciji dobio informaciju, kao što se spekulisalo, da su oni odustali od tog projekta. Napominjem, za prvi dio kompleksa svi preduslovi za početak izgradnje su ispunjeni. Za ,Pržno 2, Vlada je preuzela obavezu da zaostale imovinsko-pravne odnose riješi i prema mojim saznanjima i taj postupak je u završnoj fazi. Sve aktivnosti koje ta kompanija preduzima potvrda su da će tu i ostati.", navodi Novosel.

Blizu milijardu i po eura vrijednost je stranih investicija u opštini Tivat. Novosel je, u intervjuu Radiju Crne Gore, rekao da iz sopstvenih sredstava u saradnji sa bankama i Investiciono-razvojnim fondom podržavaju po najpovoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća, porodični biznis, javno privatno partnerstvo.

"Opština Tivat dala je zeleno svjetlo za izgradnju modernog i reprezentativnog saobraćajno-trgovačko-ugostiteljskog kompleksa u Župi. Osnovni projekat je ustvari savremena autobuska stanica i hotel sa najmanje 4 zvjezdice. Vrijednost prve faze je 5,5 miliona eura, investitor je kompanija Mesopromet. Autobuska stanica sa pratećim sadržajima biće završena do početka sezone dok je rok izgradnje hotela 18 mjeseci od dobijanja građevinske dozvole.", poručio je Novosel.

On je, u intervjuu Radiju Crne Gore, zaključio da koalicija SDP-DPS, koja upravlja gradom, funkcioniše bez otvorenih pitanja i da su interesi građana prioritet izvršne vlasti u tom gradu. (Portal RTCG)

Portal Analitika