Abiznis

Ivanović: Zakoni usklađeni sa EU standardima

Na današnjoj sjednici Vlade, usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sadnom materijalu. Takođe, usvojena su i dva programa: Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima i Program gazdovanja šumama, saopštio je nakon sjednice Vlade ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.
Ivanović: Zakoni usklađeni sa EU standardima
Portal AnalitikaIzvor

"Osnovni razlozi za donošenje oba zakona proistekli su iz potrebe preciziranja pojedinih odredbi koje se odnose na usklađivanje definicija, pojedinih pojmova i postupaka, kao i potrebe stvaranja pravnog osnova koji je nedostajao za prenošenje pojedinih djelova zakonodavstva EU iz odlasti sjemenskog i sadnog materijala kroz podzakonska akta", kazao je Ivanović.

On je dodao da će se harmonizacijom legislativa koje se odnose na sadni i sjemenski materijal predloženim zakonima obezbijediti dosljedna primjena međunarodnih i EU standarda u ovoj oblasti.

Kada je riječ o Programu upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima, za 2015. opredijeljeno je 147.500 eura za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resurima.

"Kada je riječ o Programu gazdovanja šumama za 2015. opredijeljena su sredstva u iznosu od 4 i po miliona eura. Program je usklađen sa obavezama koje proističu iz odredbi Zakona o šumama po kojima šume i šumska zemljišta uživaju posebnu zaštitu",kazao je Ivanović.

Svrha donošenja Programa je kvantifikovanje mjera na gazdovanju šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja, na godišnjem nivou, u cilju obezbjeđenja kontinuiteta održivog gazdovanja šumskim resursima.

"Programom su planirane sljedeće aktivnosti: uzgoj šuma, sjemenska i rasadničarska proizvodnja, zaštita šuma, uređivanje šuma (izrada Programa gazdovanja šumama,  korišćenje šuma, izgradnja i rekonstrukcija šumskih puteva", kazao je ministar.

Realizacijom aktivnosti koje su sadržane u Godišnjem programu gazdovanja šumama za 2015. u mjeri mogućeg obezbijediće se preventivna zaštita šuma od šumskih požara i od drugih negativnih uticaja biotičkog i abiotičkog porijekla. (Portal RTCG)

Portal Analitika