Društvo

Počela ispitivanja kvaliteta vode u Luci Bar

Stručnjaci Instituta za bilogiju mora iz Kotora ovih dana uzimaju prve uzorke morske vode u luci Bar, čiji će laboratorijski rezultati dati prvo stanje kvaliteta vode i biodiverziteta u najvećoj crnogorskoj luci.
Počela ispitivanja kvaliteta vode u Luci Bar
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Potalu Analitika, navodi se da je cilj ispitivanja utvrđivanje da li su balastnim vodama iz brodova u vode Barske luke uneseni organizmi kojima to nije prirodna sredina.  

- Ispitivanje kvaliteta morskog ekosistema u Luci Bar, prvo je takve vrste u Crnoj Gori, a dio je jadranskog IPA projekta, pod nazivom Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora (BALMAS), koji u Crnoj Gori sprovodi Institut za biologiju mora iz Kotora Univerziteta Crne Gore. Partner na projektu je Uprava pomorske sigurnosti. BALMAS projekat se bavi problemom balastnih voda, koje su neophodne za sigurnu plovidbu, ali koje mogu da budu stedstvo za prenos štetnih vodenih organizama i patogena (HAOP) izvan njihovih prirodnih granica.

Iz kotorskog Instituta navode da je projektom predviđeno uzimanje morske vode, sedimenata i morskih organizama na četiri lokacije u lučkom akvatorijumu, a obuhvata sakupljanje bentosa i sedimenta, i uzimanje vode za potrebe analize fitoplanktona, zooplanktona ihtioplanktona, mikrobiologije i fizičko-hemijskih parametara. Ispitivanja vode u Luci Bar vršiće se četri puta godišnje, a dobijeni rezultati će predstavljati pregled trenutnog stanja kvaliteta vode.

IPA projekat BALMAS započet je u novembru 2013,  a kraj je predviđen za mart naredne godine. Obuhvata 17 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država u regionu Jadranskog mora, a vodeći je Institut za vode Republike Slovenije.

Portal Analitika