Protokol

Nova ambasadorka SAD Margaret En Ujehara od sjutra u Crnoj Gori

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Margaret En Ujehara (Margaret Ann Uyehara), sjutra zvanično stiže u Crnu Goru, saopšteno je Portalu Analitika iz Ambasade SAD.
Nova ambasadorka SAD Margaret En Ujehara od sjutra u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Njenu nominaciju za američku ambasadorku u Crnoj Gori povrdio američki Senat u decembru prošle godine, a naredne sedmice predaće akreditive predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Kako se navodi u njenoj biografiji, rođena je u Bereiju u Ohaju. Diplomirala je 1981. godine političke nauke na Univerzitetu Kalamazu u Mičigenu, a studirala je i na Fakultetu za diplomatske poslove Univerziteta Džordžtaun. Okrakterisana kao karijerna članica američke diplomatske službe, u rangu ministra-savjetnika, Ujehara ima trodecenijsko iskustvo upravljanja osobljem i sredstvima Ministarstva spoljnih poslova SAD. Donedavno je obavljala funkciju izvršne direktorke kancelarija Stejt dipartmenta za evropske i avroazijske poslove i međunarodne organizacije. Prethodno je službovala u Austriji, Njemačkoj, Ukrajini, Indoneziji, Japanu, Filipinima, Velikoj Britaniji i Maliju. Govori njemački, francuski, ukrajinski i japanski. Ujehara u Podgoricu dolazi sa suprugom Majklom Ujeharom (Michael Uyehara) takođe američkim diplomatom i njihovo petoro djece.

Portal Analitika